Новозеландската здравна служба е подала молба в съда за попечителство над четиримесечно бебе, чиито родители отказват да разрешат извършването на животоспасяваща операция на сърцето му, ако не се използва неваксинирана кръв.

Родителите на бебето са обсъдили здравословното състояние на сина си и своите медицински предпочитания в интервю с активист на кампания срещу ваксинирането. В интервюто те споделятт, че бебето им има тежка стеноза на белодробната клапа и че се нуждае от операция "почти незабавно", но и че са "изключително загрижени за кръвта, която лекарите ще използват". "Не искаме кръв, която е замърсена след ваксинация", казва бащата. "Това е крайното ни решение - нямаме нищо против всичко останало, което тези лекари искат да направят. Но това не бихме допуснали!"

Установено е, че ваксините за предотвратяване на тежки заболявания и смърт от Covid-19 са изключително безопасни и ефективни, като милиони хора по света са ваксинирани.

Според кръвната служба NZ Blood всяка ваксина Covid-19 се разгражда в скоро след инжектирането. В изявление д-р Майк Шепърд, временно изпълняващ длъжността директор на здравната служба в Окланд заявява, че разбира тревогата на родителите, но въпреки това е важно да се слушат лекуващите лекари.

В понеделник са подадени документи във Върховния съд на Окланд съгласно Закона за грижите за деца и е поискано попечителството над бебето, а също и то да бъде отнето от родителите му, за да може да се даде съгласие за използване на дарена кръв, съобщи NZ Herald.

"Решението за подаване на молба до съда винаги се взема с оглед най-добрия интерес на детето. Тъй като този въпрос е отнесен до съда, няма да коментираме повече."

В сряда страните се явиха в съда, за да определят дата за спешно изслушване, докато група от 100 поддръжници на антиваксинацията се събра пред сградата.

Адвокатът на Te Whatu Ora Пол Уайт заяви пред съда, че според медицинските специалисти при нормални обстоятелства дете с такова заболяване е трябвало да бъде лекувано още преди няколко седмици, докато адвокатът на родителите Сю Грей - друга известна активистка на кампанията срещу ваксинациите - заяви, че единственото, което родителите искат, е единствено по-добри грижи от тези, които държавата предлага.

"Тъй като наричат моите клиенти привърженици на теорията на конспирацията, тяхната позиция е, че всичко, което казват моите клиенти, може да бъде пренебрегнато", каза тя.

В съда е обяснен от специалисти и фактът, че кръвта, взета от донори не се етикетира въз основа на ваксинационния статус на донора. Те добавят също и че няма каквито и да е предишни доказателства, че някога ваксинация е повлияла на качеството на кръвта при пациенти.

"Родителите тук имат голяма тежест при вземането на решения за живота на детето си - има огромна зона на свобода на действие, в която те могат да кажат какво искат да се направи, включително по медицински въпроси", казва преподавател по биоетика.

Но този случай не е ли с ясно определена граница, която е нарушена и която има последица, късаеща живота и смъртта... Стискаме палци на малкото момченце и се надяваме, в крайна сметка, операцията да бъде извършена и всичко с него да бъде наред! Успех, мъниче!