8-месечно момченце, което е родено без функциониращи черва, победи абсолютно всички лоши прогнози и се прибра у дома след 209 дни в болницата.

Това е историята на малкия Роуън, който е роден 3 месеца преждевременно. Лекарите казват на родителите му – Даниел и Джесика, че шансът му да оцелее е около 1% и е по-добре да се сбогуват със сина си.

Момченцето е тежало само 620 грама и лекарите бързо откриват, че страда от некротизиращият ентероколит (НЕК), от който страдат 1-5% от недоносените деца. Това заболяване се характеризира с различна по степен некроза на стената на червата. Обикновено 25% от недоносените с такава диагноза умират, но при Роуън положението било много тежко и затова лекарите предупредили родителите му да не се надяват на чудо.

„Без тънки черва той нямаше да може да се храни. Никога нямаше да порасне, а беше твърде малък, за да му бъде направена трансплантация. Такава диагноза си е смъртна присъда“, казва един от лекарите на Роуън.

„Целунахме го за сбогом, плачехме и му повтаряхме колко много го обичаме. Искаше ни се да има какво да направим“, казва бащата на момченцето.

Изминали два месеца, но състоянието на Роуън само се подобрявало.

„Джес и аз го обсъждахме постоянно и решихме, че момченцето ни не иска да се предаде, така че и ние няма да се предаваме.“

Тогава родителите се обръщат към друга болница за второ мнение. Там откриват, че Роуън има достатъчно количество здрави черва, за да оцелее, ако се направи всичко възможно. „Лекарката ми каза, че на прегледа е видяла голямо количество розови и здрави тънки черва, което беше точно обратното на това, което ни казаха в първата болница, казва бащата. Тя не разбираше защо седим като попарени от думите ѝ. Казах ѝ, че просто не можем да повярваме, понеже в първата болница ни казаха, че синът ни няма жизнени черва.“

Четири дни по-късно Роуън влиза в операционната за първи път, където отстраняват част от червата му. Оказва се, че момченцето има 71 см здрави черва, и въпреки че нормалното количество за новородени е около 100-120 см, лекарите успокоили двойката, че Роуън няма да се нуждае от трансплантация и всичко ще е наред.

След 209 дни, прекарани в болницата, Роуън вече тежи 6 кг и е готов да се прибере у дома, и то точно за Коледа.

„Виждайки го тук с нас и знаейки през какво преминахме и колко малък беше, мога да кажа, че това е истинско чудо. Той е божия благословия“, заключва баща му.