Майката на Трамел Томпсън била подготвена за най-лошото, когато родила сина си много преди термина и той тежал едва 470 грама.

„Докторите дойдоха и ми казаха, че не смятат, че ще оцелее“, спомня си Патриша Томпсън. Това се случи преди 500 дни.

Но мъничкото момченце победило шансовете и след рекорден престой в болницата, в която било родено, Трамел Томпсън, който вече е на повече от годинка, най-накрая бил изписан.

Патриша Томпсън, която е майка на други три деца, знаела, че нещо не е наред, докато била бременна с Трамел. За съжаление, лекарите не могли да кажат какъв точно е проблема, докато момченцето не се родило. Той получил диагноза „алфа-маносидоза“, която засяга имунната система, костите, слуха и менталните функции. Не е известно лечение.

Въпреки мрачната прогноза, Патриша не се предала. „Имам чувството, че нещо в мен ми казваше „Недей, недей да се отказваш“, споделя тя.

И не го направила. Нито пък Трамел, който водил много битки ден след ден и спечелил всички тях. Сега той вече си е у дома, но бъдещето си остава несигурно.

Според Патриша, децата с такова рядко заболяване като Трамел, не се очаква да живеят дълго. Неговото състояние е толкова рядко, че докторите досега не са виждали преждевременно родено бебе с подобна диагноза. Въпреки обезкуражаващите новини, Патриша е отдадена на мисията си всеки ден да е ценен. Това означава да отделя време за всяко малко нещо – като например да отидат заедно в парка, място, което лекарите предупреждавали, че малкия вероятно никога няма да може да види.

„Той не може да си играе, но може да гледа слънцето“, разказва майката за краткото посещение в парка след изписването на малкия. „Той видя езерото, видя как другите хлапета си играят и това му хареса“.