Бъдещите майки трябва да вземат толкова много решения, които оказват влияние върху живота на децата им. От какво да ядат до това дали да тренират, тези решения са изключително важни. Но според ново проучване дори начинът, по който избират да родят, може да повлияе на здравето на децата им.

Този месец учени от университета „Харвард” публикуваха резултатите от мащабно проучване, в което са участвали над 22 000 души. Проучването е проведено между 1996 г. и 2012 г. Участниците са били анкетирани на всеки две години. Целта на проучването е да се анализира връзката между начина на раждане, чрез цезарово сечение или по естествен начин, и затлъстяването.

Проучването показва, че хората, които са родени чрез цезарово сечение, са с 15% по-застрашени от сериозно затлъстяване, независимо дали като деца, тийнейджъри или възрастни. Резултатите сочат, че бебетата, родени чрез цезарово сечение, са с 64% по-склонни към затлъстяване от своите братя и сестри, които са родени по естествен начин. Според данните, ако майката роди първо си дете чрез цезарово сечение, при второто дете, ако е родено по естествен начин, рискът от затлъстяване е по-малък с 31%. Резултатите от братя и сестри са много важни, защото гените на децата са близки и учените могат по-прецизно да определят точно какъв ефект оказва начина на раждане върху здравето на децата.

Може би ще се запитате къде е връзката? Според учените отговорът вероятно се крие във факта, че родилният канал съдържа жизненоважни бактерии, които повишават имунитета на новородените. Други фактори също оказват влияние, например бебетата, родени чрез цезарово сечение, по-рядко биват кърмени, а това също повишава риска от затлъстяване. Учените успокояват майките, на които им се налага да родят чрез цезарово сечение, да не се тревожат, но съветват майките, които са решили да родят по този начин, без да има медицинска причина, да обмислят решението си. Според проучванията бебетата, които са родени чрез цезарово сечение, без наложителна причина, са дори по-застрашени от затлъстяване.

„Цезаровото сечение без съмнение е необходима и животоспасяваща процедура”, обяснява Хорхе Чаваро, един от авторите на проучването. „Но цезаровото сечение крие и рискове за майката и новороденото. Нашите открития показват, че и затлъстяването е един от тях.”

Цезаровото сечение е свързано и с повишен риск от диабет и астма при децата, но все пак трябва да се направят още много проучвания, за да се разкрият всички причини зад тази взаимовръзка.