Столичният общински реши цената на еднократния билет за градския транспорт да поскъпне от 1 лв. на 1,60 лева.

Решението влиза в сила от 1-ви юни.

„За” гласуваха 34 общински съветници – 29 от ГЕРБ, 4 от СДС и Прошко Прошков от ДБГ (въпреки позицията на партията на Кунева да не се подкрепи вдигането на билета), 18 бяха „против” и шестима „въздържал се”. Талонът с 10 билета за пътувания става 12 лв, съобщи news.bg

Месечната карта за метро и една линия наземен транспорт или „Метро +” ще струва 43 лв., а тридневната карта за всички линии ще струва 10 лв. Новата карта „София” за туристите и гостите на София и възможността да реализират неограничен брой пътувания до културни и търговски обекти ще струва 20 лв. Тя ще бъде въведена от 1-ви октомври 2016 г.

„Против” бяха от 7 от БСП, ДСБ – 3-ма, четирима от „Група 5”, 3 от „Сердика” и Стефан Марков от ДБГ.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че съвсем очаквано е имало продължителен, съдържателен и емоционален дебат:

„Това е много трудно предложение и решение. Разбира се, че дебатът е преплетен между експерти и политика. Решението ще бъде политическо, но предложението е експертно. Имаше аргументи „за”, аз не чух „против” вдигането на цената, чух аргументи за отлагането. Днес се прави цялостно предложение за работата в сферата на градския транспорт за 2016 г. аз съм убедена, че ще подкрепите докладите за модернизация на градския транспорт”.

По думите й всичко това са последователни усилия. „Искам да благодаря на колегите общински съветници от ГЕРБ, които присъстваха на всички обществени дебати с граждани. „Смятам, че това е важно. Успяхме, и никой не предложи друго, да се запазят алтернативите – запазването на цената на карти, намаляване на една от картите, което дава възможност на граждани, които пътуват като редовни пътници да пътуват по-евтино.