В различните часове на деня, състоянието на тялото се променя. Нашите биоритми определят емоционалните и физически възходи и падения, влияят на настроението и работоспособността. Докторът на биологическите науки Селин Лапердрикс разказва как биоритмите влияят на състоянието на нашата кожа.
За да се грижим правилно за нея, трябва да разберем как работят нейните клетки в различните часове на деня. Само така бихме могли да изберем продукти за грижа и процедури, които най-добре отговарят на процесите, които протичат в организма през този период.

5:00-7:00

Независимо от това дали сте заспали или вече сте будни, кожата е готова за новия трудов ден. Започва производството на хормони, които мобилизират нейната защитна функция. Деленето на клетките се забавя, а функцията на абсорбция нараства. Затова не трябва да нанасяме сутрин свръх активен крем или подхранваща маска - кожата е настроена за защита от външни влияния, компонентите няма да могат да проникнат в по-дълбоките слоеве.

Но кожата с благодарност приема студена вода - измиване с ледена вода в 6 часа сутринта не само ще ви помогне да се събудите, но също така осигурява добър тен през целия ден.

Сутрешните часове обикновено са благоприятни за прием на течности, които са се изпарили през нощта, така че всички диетолози и козметици препоръчват да започнете деня с чаша вода.

7:00-8:00

През този период рязко се увеличава притока на кръв и съдържанието на активните вещества в кожата постепенно се увеличават. С това се повишава вероятността от алергии, което означава, че сутрин не трябва да експериментирате с нови средства, особено ако имате чувствителна кожа.

8:00-10:00

Кръвоносните съдове се стесняват, налягането се повишава, кръвоносните съдове стени стават по-чувствителни откъм вътрешни и външни влияния. Поради натоварването на кръвоносните съдове сутрин е противопоказна сауна, парна баня и всякакви топлинни ефекти върху кожата (в допълнение, ефектът на тези процедури ще бъде по-слабо изразен). Цигарата, изпушена сутринта, още по-силно състарява кожата.

След 8 часа вероятността от алергии е намалена: може спокойно да сложите грим.

10:00-12:00

Активира се функцията на мастните жлези - това е времето да си напудрите носа или да използвате матиращи салфетки. Ако имате мазна кожа, лицето може да започне да свети.

13:00 - 15:00

Налягането и съдовия тонус намаляват. По време на тези часове кожата често изглежда изтощена, а бръчките по-забележими. Може да освежите кожата като използвате термална вода-спрей (през лятото) или чист въздух (при студено време).

Ако в този момент сте планирали романтична среща, не забравяйте да използвате бледо розов руж: той освежава тена.

15:00 - 17:00

Проучванията показват, че в този момент настъпва генетично програмиран спад: намалена физическа активност, притъпено внимание. "Затварят се" и клетките на кожата. Тя се потапя в един вид сън, ставайки невъзприемчива за козметика. Ефикасността на крема, нанесен върху кожата в този период се намалява с почти 70%. Затова записването на час при козметик е пълна загуба на пари.

Но това е времето да се направи добър маникюр или педикюр, както и за лечение на зъби - в тези часове се намалява не само риска от кървене, но също така и податливостта към болка.

17:00 - 20:00

Периодът на емоционално и физическо възстановяване. Повишава се мускулният тонус, активизира се работата на вътрешните органи, подобрява се паметта. А кожата е готова отново да поеме козметични съставки, за да се възстанови от стреса на ежедневието.

Това време е благоприятно за всички СПА процедури, както и за фитнес.

20:00 - 22:00

Тялото се настройва да изведе натрупаните през деня токсини. Полезно е да се отиде на баня или на сауна, за да се засили този процес. В допълнение, тялото се очиства, готови сте за сън. Към 22 часа е времето за почистване на кожата и нанасяне на крем.

22:00 - 05:00

Най-доброто време за сън е в 22:00 часа. Един час сън преди полунощ е равен на два часа след това. Тялото възстановява най-добре силите си в този период.

През нощта се извършва най-ефективно деленето на клетките в организма, включително и на кожата. В допълнение, по време на сън, кожата максимално абсорбира възстановяващите, овлажняващи и подхранващи вещества, съдържащи се в крема.