Французойките са смятани за едни от най-модерните и стилни жени, еталон за красота и изящество. Затова искаме да ти представим няколко съвета за красота от една истинска французойка – Виолет, гримьорка, работила за редица списания и модни марки.

Тя ще ни даде няколко съвета за грима и красотата. „Мисля, че във всяка страна има определена идея за красотата”, казва Виолет. „Но за нас, французойките, тя е много конкретна – ние искаме да бъдем себе си, не искаме да бъдем „по-добрата версия” на себе си. Ние вярваме, че трябва да се научим да живеем с това, което имаме, а не да се стараем да се променяме. Затова разсъждаваме така – какво ще отива на моето лице, на моята коса? Това е принципа на всички французойки.”

Въпреки това, тя признава, че има няколко френски тайни, които всяка жена може да приложи.

Правило №1: Основата е най-важна

„Французойките се отнасят с голяма прецизност към „основата”, с която трябва да работят – затова се стараем да имаме страхотна кожа, страхотно тяло и страхотна коса, за да не се налага да правим почти нищо повече.“

Правило №2: Всичко трябва да е в умерени граници

„Тайната на красивата кожа не е в това какво слагаш върху нея, а с какво се храниш. Французойките се стараят да се хранят с органична храна и избягват захарта. Много повече се притесняваме от захарта, отколкото от мазнините.”

Правило №3: Ходи на фитнес... само ако искаш!

„Французойката е като неопитомен кон – тя е истинска бунтарка, която би предпочела да се самоубие, отколкото да ходи на фитнес“, шегува се Виолет. Тя признава, че постепенно фитнес манията завладява и Париж, въпреки че преди десет години общо взето никой не ходел на фитнес. „Ние търсим удоволствието във всяко нещо, което правим”. Нейният съвет е да намерим занимание, което ни е приятно, а не да практикуваме нещо, което не ни е на сърце, само защото другите го правят.

Правило №4: Забрави за сешоарите

Французойките предпочитат да сушат косата си по естествен начин „След къпане оставяме косата ни да изсъхне сама и чакаме един ден. Първия ден след къпане нямаш представа какво да правиш с косата си, но на втория ден тя изглежда много по-добре.”

Правило №5: Ходи често на фризьор

„Французойките много държат да имат здрава и блестяща коса. Ние повече държим на добрата прическа, отколкото на стилизиращите продукти.“ Виолет разказва, че повечето жени във Франция предпочитат косата им да е къса, най-много до раменете, дългата коса е рядкост. Освен това французойките предпочитат косата им да е свободна и естествена – рошава, ако трябва, но не и свръхстилизирана.

Правило №6: Заложи на червеното червило

„Червеното червило е част от идентичността на французойката. Червеното червило е моден аксесоар, затова не го съчетаваме с друг грим. В такива моменти косата ни може да е рошава, но кожата ни трябва да е безупречна. Накрая ще си обуем едни дънки с токчета и това е, нищо друго, защото червеното червило е достатъчно.”

Правило №7: Внеси светлина, а не сянка върху лицето си

„Никога не контурираме лицата си”, казва Виолет. „За французойките контурирането е много плашещо, защото променя формата на лицето. Ние внасяме повече светли акценти в грима, които улавят светлината.”

Правило №8: Опушеният грим трябва да е неперфектен

„Друга запазена марка на французойките е опушеният грим, но той трябва да е леко размазан, с кремообразна текстура.” Според Виолет блестящите сенки и перфектните огромни мигли не са присъщи за французойките. „Ние сме много мързеливи! Предпочитаме да използваме един продукт и леко да го размажем с пръсти. След това привеждаме веждите си в приличен вид, слагаме малко руж, коректор и готово.” Нищо твърде сложно и завъртяно не е присъщо за френските жени.