Бременна сте – поздравления! Сега ще чуете много, много неща от познати, семейство, благоразположени непознати в магазина и т.н. Ще започнат да ви задават въпроси, на които няма да можете да отговорите. Като започнем от това как се променя тялото ви, до това какво сервирате на масата всяка вечер.
Понякога бременността не е точно такава, каквато я описват в социалните мрежи. Може би се чувствате уморени? Стресирани? Харесвате коремчето си или не? Някои от вас може би не могат да се понасят?

Знайте едно – никой не може да ви каже как да се чувствате!

Има майки, които казват, че това е най-хубавата част от това да станеш родител и свързват този период само с радост. Планирано и искано бебе, което се е появило още от първите опити е най-прекрасната новина. Има жени, които изглеждат и се чувстват страхотно по време на бременността си – здрави са, имат перфектно оформен корем, не напълняват много, случили са на чудесен лекар.

Но... нечии други 9 месеца не протичат така!

Никой не е казал, че трябва да сте щастливи през цялото време. Само вие можете да повлияете на вълнението си или липсата му.

Третото ми дете беше пълна случайност и докато всики около мен ме питаха, дали съм щастлива, аз исках да отговоря едно: Не!

Истината е, че бях изплашена. Вече си имах две, а съпругът ми нямаше прекрасна работа. Когато някой ми кажеше, че трябва да съм щастлива, исках да го ударя! Твое лично право си е да се чувстваш нещастна по време на бременността си.

Хората смятат, че жена, която чака бебе, трябва да сияе. Представете си, че е възможно и да не е така. Има вероятност да усещаш, че бавно потъваш. Особено когато третата ти бременност те е докарала до болница. Освен това – не спираш да повръщаш!

Не, повярвайте ми, не трябва да се чувствате добре само заради нечии очаквания!

Хората ще ти казват, че изглеждаш много добре, след като са те попитали, дали не чакаш близнаци, а ти знаеш, че е само едно! Никой няма право да коментира размера на тялото ти. Може би си качила твърде много килограми и този факт дяволски те плаши. Не искаш и да слушаш лекциите на лекаря, че може да стане опасно за теб и бебето. А ти не се тъпчеш – изобщо. Мразех начина, по който изглеждам и усещането, че съм огормна като балон. Не можех да изпитам никакво удобство в собественото си тяло, макар че знаех, че това са нормални неща, но не ги харесвах!

Ядосана си, защото всяка друга бременна жена, която видиш, изглежда толкова изпълнена с любов, че чак те дразни! Нормално е да си вбесена – чудиш се къде е тази любов при теб?

Децата са нещо прекрасно, но не изпитвай вина, ако 9 месеца не си повтаряш всеки ден, че децата са благословия. Може би имаш проблеми в работата, финасови затруднения и грижата за другите ти деца те натоварва. Със съпруга ми бяхме ужасени, когато в 6-тия месец, той все още работеше като учител и не знаехме как ще се справим с още едно гърло за хранене. За мен беше нормално да изпитвам стрес. Това не означаваше, че обичам бебето си по-малко. Но тези чувства не можех да променя, колкото и да искам.

Всяка бременна жена е разтревожена – за раждането, за здравето на бебето, за собственото си здраве, дали ще кърми, или не, кое да избере? А ако се разболееш и започнеш да взимаш лекарства... Дали ще се отразят зле на детето ти? И още хиляди неща, които мога да изброя.

Каквото и да усещате, знайте, че това не ви прави лоша майка. Тези 9 месеца са само ваши и ги преживявате само вие и бебето.

Във вас расте човек и в това няма нищо лесно!