Има събития, които оставят неизбледняващ спомен във времето. Има моменти, които са незаменими. Има мигове на пълна радост и щастие. Едно от тези единствени по рода си събития, които се броят на пръстите на едната ръка, е сватбата - това невероятно преживяване, което поставя началото на една нова история, наречена „семеен живот”.

Легенди се носят за българските сватби. Още в миналото традициите, обичаите, обредите, вкусната храна и големите празненства са привличали много канени и неканени гости, местни и туристи. Традиционната българска сватба е голям и пищен спектакъл. Благословии за дълъг и щастлив живот на младоженците, пожелания за многобройна челяд и богат имот са се носили навред.

България е страна със традиции. Традиционни обреди и ритуали срещаме и в българските сватби, които са се спазвали в миналото, спазват се и до днес... макар повечето от тях да са поизменени. Еднакви сватби, разбира се, няма. Всяка двойка добавя нещо от себе си, променя друго и премахва трето. В следващите няколко редове ще Ви разкажем как протича една съвременна българска сватба! Обещаваме да бъде интересно!

Подготовката:

Подготовката за сватбата започва отрано. Влюбената двойка има задачата да избере покани за сватбата, както и семейните си халки. Важен е и изборът на кумове и шафери. Кумовете трябва да бъдат близко семейство на младоженците, което да им помага по време на сватбата и в бъдещия семеен живот. Ресторантът и ритуалната зала трябва да са запазени възможно най-рано, за по-добра подготовка. Булката се нагърбва с най-важната задача - да си избере рокля, обувки, воал, чанта и прическа... Да не забравяме и букета! Младоженецът пък само обувки и костюм. Прието е свекървата да купува булчинската рокля, а тъщата младоженския костюм. Но дори и да не се спази този обичай, не е фатално.  


Годежът:

Годежът в днешно време не е задължителен. Повечето двойки дори решават да го пропуснат. В миналото баче той е бил задължителен, защото в този ден семействата на бъдещите булка и младоженец се срещали за пръв път официално. Семейството от страна на жениха искало ръката на девойката. По време на вечерята са се водили дълги разговори, за да се уточнят датата, часа и подготовката за сватбата. В днешно време обаче годежи рядко се правят, защото повечето семейства се познават предварително, а младите не желаят да чакат дълго сватбения ден. В повечето случаи, ако се прави годеж, то се канят само най-близките роднини и приятели.

 

Ергенско и моминско парти:

Няколко дни преди сватбената церемония приятелите на младоженеца му организират ергенско парти, а приятелите на булката – моминско парти. Официални покани не се изпращат. Присъстват единствено най-близките приятели, като на ергенското парти те са само мъже, а на моминското – жени. Младоженецът и булката не знаят какво са им подготвили, така че изненадата е пълна. Този обичай, идващ от западно-европейските сватби, е въведен от скоро в българската сватбена традиция. Партитата са интересни и незабравими. Това са последните празненства на младите като неангажирани хора. Младежът се сбогува с егенския живот, а девойката - с моминския.  Моминското и ергенското парти протичат в луд купон до зори, за които се носят легенди дни наред.

 

Следва продължение...