Велико Търново е обявен за най-красивото място в света за 2016 година. Класацията е на италианския вестник „Република“ и там старата българска столица е определена като „архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител“. Защо този град е толкова привлекателен и уникален.

Според италианските специалисти Велико Търново е един от градовете в света, който предизвиква спонтанен възторг. Първи е в престижната класация и заради факта, че такъв тип градове, построени на труднодостъпни и дори невъзможни като ландшафт места се строят бавно и доказват изобретателността и стремежа на човечеството да подчини природата. Общината в старата столица не е кандидатствала за участие в авторитетната класация, предаде БНТ.

"Като цяло и за нас тази новина дойде леко изненадващо. Тази класация не е само на база визията как изглеждат градовете, а все пак там е включена инфраструктурата, историческите обекти и други интересни места. Да не забравяме и природните дадености, ландшафта, а при нас той е уникален", разказва Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“.

Жителите и гостите на града са впечатлени от първото място и са категорични, че Велико Търново напълно заслужава това признание.

Във Велико Търново тепърва предстои пикът на туристическия сезон, а броят на посетителите всяка година бележи ръст.

"Към момента данните, с които разполагаме, показват едно известно увеличение. Велико Търново си остава топ туристическата дестинация на България", споделя още Църова.

Колко престижна е лидерската позиция на Велико Търново в класацията за най-красиво място доказват имената, останали след него в класацията като емблематичния комплекс от манастири Метеора в Гърция, испанският град Ронда, италианският Риомаджоре, Пиодао в Португалия, Санторини в Гърция и редица други световно красиви и уникални градове.

 

Ако и ти все още не си посетила този прекрасен български град и искаш да организираш следващата си почивка на изгодни цени - виж най-добрите оферти във VsichkiOferti.bg.