Рецептата за сирене по шопски има стотици вариации, в зависимост от това какви са любимите ви съставки. В следващата няма месо или колбаси, а само малко гъби, които чудесно пасват на вкуса на печеното сирене. По желание може да добавите масло за още по-млечен вкус.

Тайната на сиренето по шопски е в съда, в който се пече. Ако нямате подходящ глинен съд с капак, няма да докарате автентичния леко опушен вкус. Може да използвате йенски съд, но ще има разлика, бъдете сигурни. 

Съставки за 1 порция:

2 яйца
100 грама сирене
100 г. кубчета домати от консерва
1 люта чушка и червен пипер по желание
3-4 тънко нарязани гъби
черен пипер и магданоз за поръсване (по желание)

Всички съставки без яйцата се слагат в глинено съдче с капак. Слага се в студена фурна, за да не се напука съда. Пече се 20 мин. ма 200 градуса. Чукват се яйцата и се слагат в глинения съд. Стараете се жълтъкът да не се пукне. Пекат се в отворен съд още 5 мин. Яйцето трябва да остане с рохък жълтък. Сервират се с малко пресни подправки и черен пипер.

Прекрасно допълнение за готовото сирене е филия препечен хляб. Или защо не 2…