Годината на Черния заек обещава да бъде спокойна и мирна. Според китайския календар тя ще настъпи през януари 2023 г.

Както знаете, китайският календар е различен от нашия. Новата година на Черния воден заек няма да започне в новогодишната ни нощ на 31 декември срещу 1 януари, а малко по-късно – на 22 януари. И ще продължи до 9 февруари 2024 г. След нея идва годината на Дракона.

Какво означава символът на 2023 г.?

Заекът в китайската астрология символизира търпение и късмет, мир и спокойствие. Той заземява онези, които летят в облаците, дава разбиране за по-нататъшни действия. Годината на Черния воден заек обещава да донесе мир в политическата и икономическа среда. В китайската митология заекът е пряко свързан с луната и светлината - той символизира добротата, чистотата и дава надежда.

Според китайския хороскоп 2023 г., годината на Заека, ще бъде добро време за всички зодии и изключително щастлива година за повечето от тях! Всички зодиакални знаци ще имат успех в любовта, повечето хора ще могат да напреднат в работата и в предприемаческите начинания.

Каква е връзката между заека и луната

Фактът, че Луната в Далечния изток изглежда малко по-различна, отколкото в нашия европейски регион, кара едно от петната на нощната звезда наистина да прилича на заек. Мит предшестващ будизма разказва как съпругата на известния герой Шен И на име Чан 3 намерила хапче за безсмъртие от съпруга си и го погълнала. В резултат на това станала много лека и полетяла до Луната. На студения и пуст спътник на Земята тя го изплюла, което я превърнало в бял заек. Оттогава той остава с нея на Луната.

Символиката на заека в митологията

Във връзка с темата за безсмъртието, мотива за живота и смъртта, веднага възниква асоциация със смъртта на Кошчей в източнославянските приказки. Мястото на смъртта му се свързва с най-важния модел на Вселената - Космическото яйце. В приказката яйцето е запазено от представители на всички природни елементи: вода (океан), земя (остров в средата на океана), растение (дъб, растящ на остров (аналог на Световното дърво) ), животно (заек, който е в сандък, окачен на дъба), птица (патица в заек) Така, както в египетската митология, заекът тук въплъщава почти всички животни - "създанието" като такова.

В славянския фолклор заекът заема специално място:

Заекът е табу - не може да се използва в ястия;

Например, ако заек пресече пътя ви, тогава е необходимо да се върнете;

Ако плува по вода, ще предизвика буря.

Отрицателното отношение към заека може да се обясни с влиянието върху славянската митология на семитската култура, в която заекът, както и прасето, са нечисти животни.