През последната година сякаш непрекъснато слушахме новини за поредната знаменитост, която е напуснала този свят. От Дейвид Боуи през Принс до Джордж Майкъл, който си отиде на Коледа. Сякаш някаква епидемия е плъзна сред известните. Но дали наистина 2016 г. е била по-черна за звездите?

Ако вземем предвид анализите на списание Time, можем да заключим, че всъщност не е така. 2016 г. не се различава особено от предишни години. През първите три месеца на годината са починали 21 знаменитости, докато през 2015 г. за същия период са оповестени 24 смъртни случая.

Тогава защо на всички ни се струва, че тази година е по-лоша от предишната и просто няма край? Ето няколко обяснения:

Степента на известност

Известните, които си отидоха тази година, бяха световноизвестни и обичани от милиони. Дейвид Бауи, Алън Рикман, Принс, Джордж Майкъл... малко са хората, които не познават тяхното творчество. Мохамед Али и Фидел Кастро също напуснаха този свят. През 2015 г. не се размина без трагични новини, но те отекваха по-слабо. Тогава си отидоха дъщерята на Уитни Хюстън – Боби Кристина Браун и Ленърд Нимой, който изигра Спок в „Стар трек“.

Пълна случайност

Основните правила на статистиката ни посочват, че понякога сходни събития се случват наведнъж и в близко разстояние от време, а понякога изобщо не се случват. В случая смъртните случаи при известните може да са се повишили, а в следващите години да намалеят значително без видима причина и връзка. Няма как да предположим защо, понякога е въпрос само на шанс и случайност.

По-разнообразни медии

От края на миналото десетилетие се наблюдава значително намаляване на хартиените вестници и списания, вместо това виждаме бум в онлайн медиите, които се размножиха в хиляди малки сайтове. Като прибавим и възхода на социалните мрежи, можем да заключим, че днес хората по-бързо научават за смъртта на някой известен. И тъй като по-лесно и бързо научаваме подобни новини спрямо предишни години, ни се струва, че смъртните случаи са се покачили.

Краят на една ера

Много от звездите, които починаха тази година, бяха от поколението на т.нар. „бейби бумъри“, когато след Втората световна война се наблюдава огромен ръст в раждаемостта. Тези знаменитости преобразяват шоубизнеса през 60-те и 70-те години. Бейби бумърите днес са на 60 или 70 години, а тогава статистическата вероятност за смърт се увеличава. Други звезди си отиват и по-млади, но са били известни с бурния си начин на живот.

През 70-те години се заражда и модерната ни представа за слава. Създават се много издания, които се интересуват силно от живота на звездите (през 1974 г. е създадено списание „Пийпъл“). Тези издания създават големите имена на шоубизнеса, които познаваме днес.

Е, въпреки че 2016 г. очевидно не е статистически по-черна, тя ни отне много обични личности (сред българските е нужно да споменем поне Трифон Иванов, Димитър Цонев, Евтим Евтимов и Бисер Киров), затова гледаме с надежда 2017 г. и нямаме търпение старата година да свърши.