Какъв празник почита православната църква на 6-ти май? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 6-ти май.

На 6-ти май православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Георги Победоносец.

6-ти май е ден на храбростта и празник на българската армия.

Свети Георги е един от най-почитаните светци още от покръстването на българите през 864 година. Той е светецът, който се почита едновременно от християни и от мюсюлмани.

Според преданието Великомъченик Свети Георги Победоносец е живял в Кападокия – малоазийска провинция. Той е живял по времето на римския император Диоклетиан (284 – 305г.).Завидните способности във войската на бъдещия светец му помагат да получи чин на военен трибун още на 20-годишна възраст. Но фактът, че Георги е християнин става причина той да бъде хвърлен в тъмница, подложен на жестоки мъчения и обезглавен през 288 година.

В житието му се разказва, че близо до гроба му се появявал змей, който опустошавал околността и Георги успял да порази чудовището с копието си. След това той се ползва със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството. Това е и причината той да бъде избран за светец-покровител на войската и на войната.

Често в християнската иконография Свети Великомъченик Георги бива изобразяван възседнал бял кон, а копието му е забито в устата на змей. На Гергьовден се почита и празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на стадата и овчарите. В народните песни и поверия той е възпят като надарен с мощ и храброст, юнак, който побеждава ламята.

Един от най-известните ритуали за почитане паметта на Свети Георги е освещаването на гергьовското агне и обредните хлябове. Гергьовден е и един от най-големите народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На 6 май се прави курбан в чест на Свети Георги, пече се агне и семейството се събира на празнична трапеза.

На 6-ти май имен ден празнуват Георги, Гергана, Георгина, Ганчо, Ганка, Гинка, Галя. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!