На днешния 25 януари рожден ден празнува една много обичана от нас дама - иконата на R&B и соул музиката Алиша Кийс!

Родена през 1981 година в Ню Йорк като Алиша Оджело Кук, тя започва своята кариера още на 15-годишна възраст. Алиша обаче започва да свири на пиано на 7-годишна възраст, а на 14 г. вече има първа собствена песен. Първият й професионален запис е песен за филма "Мъже в черно" през 1997 г

Дебютният й албум е наречен Songs in A Minor и жъне голям успех, продавайки се в над 12 милиона копия по целия свят. През 2001 г. Кийс е най-добре продаващият се нов изпълнител и най-продавания R&B изпълнител. Songs in A Minor носи на певицата пет награди Грами през 2002 г., включително за „Най-добър млад изпълнител“ и „Песен на годината“ за „Fallin'“. Вторият ѝ студиен албум The Diary of Alicia Keys, се появява през 2003 г. и също има голям комерсиален успех с 9 милиона реализирани копия.

През годините Алиша е работила с изпълнители като MJB, Даяна Рос, Ноториъс Би Ай Джи, Джанет Джексън, Нас, Лорин Хил, Принс, Ийв и др. Днес тя е многократната носителка на награди Грами и е истинска икона в съвременната R&B и соул музика.

Интересен факт е, че когато пътува, Алиша винаги носи със себе си розово зайче, което й е талисман. Твърди, че обича класическа музика и любимият й композитор е Шопен. Сред най-близките й приятели в детството са Ъшър и Бионсе. Друга любопитна новина около звездата е, че през 2010 година със съпруга си осиновяват цяло южноафриканско село. Певицата има две момченца от съпруга си Суис Бийтс.

Какво я мотивира в кариерата ѝ:

"Много съм конкурентна сама със себе си, в смисъл, че искам да дам най-доброто от себе си. Това не означава, че непрекъснато си правя някакви дисекции или се самокритикувам, но се случва ... Не се сравнявам с другите хора. Не искам да съм като тази или онази изпълнителка. Искам да давам най-доброто от себе си."

За песента „Brand New Me" (в превод „Новата аз"):

"Обичам тази песен толкова много. Толкова е истинска спрямо мен!"

За неприкосновеността на личния си живот:

„Няма да разкривам всичко за себе си само защото хората искат да го знаят. Има лична, има и обществена информация. Всеки заслужава правото да има лично пространство."

За перспективата за промяна:

"Започнах толкова млада кариерата си, че все още наваксвам с много други неща в живота си. Най-накрая мога да отстъпя назад и да съм в състояние да се погледна отстрани."

За своето израстване:

"Има хора, с които се познавам от години, но вече сме на различни страници в живота си. Най-трудното нещо е да вярвате на себе си, да знаете, че това, което чувствате, е истинско. Аз наскоро осъзнах, че мога да се доверя на себе, беше ми много трудно да заявя позицията си и да се придържам към нея. Вече имам тази смелост да прави това, което смятам и чувствам, че трябва."

За името на своя син, който се казва Египет (Иджипт на англ.):

"Когато разбрах, че съм бременна, мъжът ми каза, че времето, което сме прекарали в Египет, е било много важно за нас и е променило живота ни и би било хубаво да кръстим сина си така. Съгласих се веднага."