Днес, благодарение на всевъзможните онлайн приложения, хората комуникират много по-малко по телефон или дори очи в очи, те ползват т.нар. чат. Нещо много важно, в което Интернет отново се намесва, е четенето на книги. Съвременното поколение предпочита да прочете нещо във виртуалната мрежа... или да не го направи изобщо.

Можем да кажем със сигурност: Четат ли хората днес? – Не. За съжаление е така. Днешните малолетни и непълнолетни предпочитат да правят други неща, отколкото да останат насаме със себе си и една интересна книга, която да ги отведе в друг свят, защото книгите правят точно това. Те ни отвеждат в различна реалност, превръщат ни в наблюдатели или герои в чужди истории и животи, отдалечават ни от грижите.

И ако някой казва, че е прочел книга, като смята това за изпълнено защото е прочел една страница от роман на компютъра, това съвсем не може да се причисли към истинското четене. Един истински читател обожава библиотеки и с удоволствие се потапя в атмосферата и мириса на книги, които натрапчиво те предизвикват да си вземеш поне една. Той умело си набелязва най-интересните автори и чете почти всичко от тях. Той има любими писатели, стилове, заглавия и познава литературата. Не се заблуждавайте, че говорим само за българската, напротив, включваме и световната. Тръгваме от „Български народни приказки”, „Братя Грим”, „Приказки от Ханс Кристиян Андерсен”, минаваме през „Шифърът на Леонардо”, „Брулени хълмове”, „Дневникът на Ане Франк”, „Гордост и предразсъдъци” и стигаме до „Здрач”, „Властелинът на пръстените”, „Хари Потър”и т.н. Няма значение дали едно заглавие е и филмирано, изгледайте го, но прочетете и книгата. Освен че в повечето случаи има сериозно разминаване в сюжетите, самото усещане е по-различно. 

За финал ще ви кажем само – четете, книгите са богатство, а ние от Dama.bg с удоволствие ще следим, кои са вашите любими заглавия, ако ги споделите с нас долу в коментарите.