Овесените ядки отдавна са основна съставка за всяка здравословна закуска. Без значение дали ги харесваш повече с кисело или прясно мляко, с пресни плодове или ядки, ако искаш да се храниш здравословно и да получаваш най-доброто от закуската си, те трябва да присъстват в нея.

През последните години се забелязва и друга тенденция: овесените ядки се приготвят от вечерта и се оставят да престоят една вечер с всички останали съставки, за да поемат ароматите и да набъбнат добре. Този трик е много по-удобен за работещи момичета, които винаги бързат сутрин. Така ще си сигурна, че закуската ти е готова и на сутринта просто ще трябва да си я вземеш от хладилника. А ако искаш да експериментираш и да си приготвиш истинска гурме закуска, ето една страхотна идея:

Необходими съставки:

¾ чаена чаша овесени ядки;

2 супени лъжици чия;

½ супена лъжица канела;

малко морска сол;

1 чаша овкусено с ванилия мляко;

½ чаша вода;

ванилов екстракт;

1 зрял банан, намачкан на пюре;

2 супени лъжици фъстъчено масло;

1-2 супени лъжици кленов сироп, мед или агаве.

Начин на приготвяне:

Добави ядките, семената, солта и канелата в буркан и хубаво ги смеси. Добави млякото, водата, пюрето от банан и ванилията. Добави фъстъченото масло и разбъркай всичко добре. Съхранявай една вечер в хладилник или поне 4 часа. На сутринта можеш да декорираш своята гурме закуска с парченца банан, шоколад или още фъстъчено масло. И закуската ти е готова. Наслади ѝ се!