Транссексуален мъж, който смяташе, че не може да забременее, днес е горд баща след изненадваща бременност. Вследствие на това той отлага операцията на гърдите си, за да може да кърми сина си.

Райън Сандерсън от Рочдейл, Манчестър днес отглежда своя син на име Хендрик. След като вече е бил започнал процеса по промяна на пола, 24-годишният студент открива, че е забременял. Когато разбира новината, Райън вече от девет седмици приема тестостерон за смяна на пола.

Студентът по драматургия вярвал, че е бил безплоден и не е знаел, че транссексуалните хора могат да забременеят, докато са подложени на хормонално лечение.

"Това беше огромен шок, но, въпреки че бях притеснен какво може да причини изтичането на тестостерона на дисморфията на тялото ми, веднага разбрах, че искам да родя бебето", казва той.

След като спира хормоналното си лечение, Райън се радва на бременност без усложнения и ражда сина си Хендрик преди две години. Той дори кърми бебето си, преди да направи операция за отстраняване на гърдите си. Сега той отлага допълнителните процедури, в случай че иска да има още деца в бъдеще.

Голямата промяна в живота на Райън

"Вярвах, че това е съдба, никога не съм бил особено религиозен, но чувствах, че това е знак да имам дете, преди да съм се задълбочил твърде много в лечението с тестостерон", размишлява Райън. "Когато разбрах, че съм бременен, Хендрик наистина стана моето всичко."

Райън всъщност знаел, че е транссексуален още от седемгодишна възраст и се разкрил пред близките си, когато станал на 19 години.

"Толкова дълго се борих да стана истинското си аз и дори трябваше да отида при частен лекар, за да получа тестостерон", спомня си той. По време на преглед при лекар той (тогава все още жена) разбира, че е бременна. "Не вярвах, че мога да забременея, докато взимам тестостерон, докато не разбрах, че съм. Мисля, че повече транс мъже трябва да разберат, че могат да забременеят. Бившият ми партньор беше с впечатлението, че е безплоден, но не беше така."

Въпреки трудностите, с които Райън се сблъсква заради телесната си дисфория и проблемите с медицинския персонал, той се радва на пълна подкрепа по време на бременността си от страна на своите приятели и семейство.

Райън добавя: "Личният ми лекар беше леко притеснен от усложнения, но бременността ми протече доста гладко. За щастие, имах прекрасен екип от акушерки, които се обръщаха към мен с подходящите местоимения и ако допуснаха грешки, винаги се извиняваха. Понякога имаха въпроси и беше страхотно да мога да им отговоря, без да се опитват да ме обидят."

Какво мислят близките на Райън

Той добавя: "Майка ми, Джанет, беше супер подкрепяща през цялото време. Без нея щях да се загубя, тя прави толкова много и за Хендрик, и за мен, и се държи като родител на супергерой. Бившата ми половинка не иска да участва в живота ни, но имам пълната подкрепа на останалата част от семейството и приятелите ми."

Да бъдеш и майка, и баща

Днес Райън обича да споделя опита си с другите в подобно положение.
Той разказва: "Трябваше да кърмя Хендрик, когато се роди, тъй като знаех, че това е най-здравословният и най-добрият начин да му помогна в израстването му. През 2021 г. преминах операция за премахване на гърдите си, което за мен е невероятно, въпреки че малко ме натъжава мисълта, че няма да мога да кърмя никое от бъдещите си деца. Бих искал да имам по-голямо семейство в бъдеще, така че засега отлагам повече операции, докато има повече възможности, с които да се чувствам комфортно."

"Толкова е страхотно да съм родител на Хендрик, да бъда баща просто ми се струва правилното нещо за мен. Много хора ме спираха, когато бях навън и него, и коментираха, че съм добър баща, а това е просто невероятно. Най-накрая съм човекът, който искам да бъда, и имам едно малко аз, с което да споделя това пътуване", признава Райън, който е успял да се превърне в това, което е чувствал, че е, но в същото време не се е отказал от родителството и не съжалява за това.