Историята, която ще ви разкажем днес, още веднъж ни припомня, че чудеса се случват ежедневно около всички нас, стига да повярваме в тях и да отворим сетивата си за тях! 

Еднояйчни близнаци са се спасили от задушаване в утробата, като са стояли прегърнати в продължение на месеци. Лекарите съобщили на 30-годишната майка Вики Плоурайт, че близнаците ѝ са в една амниотична торбичка, а не в две отделни, което означава, че има 50% вероятност пъпните върви на бебетата да се оплетат, което би спряло притока на кислород и съответно би довело до смъртта им.

Откритието е направено в 10-а гестационна седмица. Състоянието е много рядко, среща се при между 35 000 и 60 000 бременности с близнаци във Великобритания. "Много се отчаях, когато лекарите обясниха колко висок е рискът бебетата да не оцелеят - около 50%", разказа Вики, цитирана от Independent.

Жената отишла на рутинен преглед заедно със сестра си, като дори се шегувала, че се надява бебето да е едно, защото с годеника ѝ Крис вече имат една дъщеря на 4 години.

Първоначалното изследване показало, че бебетата са много близо едно до друго, което наложило повече изследвания. Именно така било открито рядкото състояние. "В рамките на един час разбрах, че очаквам близнаци, но и че са в голяма опасност. Мисълта, че можем да ги загубим по всяко време беше мъчение", допълва Вики.

Две седмици по-късно станало ясно, че двете бебета се се прегърнали, което значително намалявало риска от оплитане на пъпните им върви. През следващите месеци Вики посещава лекаря си почти всяка седмица, за да следят състоянието на бебетата.

В 13-а гестационна седмица пъпната връв на едно от бебетата се оплела леко около другото, което ги накарало да стоят още по-близо едно до друго и още по-неподвижни, което намалявало вероятността да се оплетат силно и това да застраши живота им.

 

"Беше истинско чудо", разказват родителите. Малките близнаците били родени в 32-ра гестационна седмица по съвет на лекарите, тъй като едно от бебетата спряло да расте заради тясното пространство.

Двете момченца Рубен и Тео са се родили на 22 декември 2015 г. с цезарово сечение и са останали в болницата 5 седмици, преди родителите им да ги вземат вкъщи. Сега те са на 22 месеца и са изключително близки.