Д-р Антон Билев е специалист по детски болести, практикуващ в гр. Благоевград

Д-р Билев, обикновено вирусните инфекции протичат с повишена температура. Каква е нейната роля при боледуване и имат ли основание родителите да се плашат от нея?

Наистина високата температура при децата най-често буди в родителите безпокойство и тревожност. Част от тях дори изпадат в истинска истерия, звънейки веднага на личния лекар на детето или на Бърза помощ. Високата температура при децата е защитен механизъм. Повишаването й е знак, че имунната система е активирана по спешност, опитвайки да се справи с микроорганизмите, които най-често са вирусите.

Затова специалистите казват, че фебрилитетът е полезен за болните деца, защото помага на тялото да надвие инфекцията. В тези случаи, за да се прецени дали има причина за притеснение, е добре да се проследи цялостното поведение на детето. Заболяването вероятно не е сериозно, ако то е жизнено, храни се, приема течности и изглежда добре. Освен това родителите трябва да знаят, че липсата на апетит при дете с повишена температура не е повод за притеснение. По-важното е то да е добре хидратирано и да уринира нормално.

Какво трябва да е поведението на родителите? Трябва ли да се стремят на всяка цена да я понижат под 37°C?

При повишена температура не са толкова важни конкретните показателите на термометъра, а как всъщност се чувства детето. Има деца, които дори и най-малкото повишение на градусите ги сваля на легло, други продължават да са жизнени и при по-високи стойности. Изключение правят само бебетата до 1 година. Тогава веднага трябва да се направи консултация с педиатър.

В тази връзка неправилно схващане е да се сваля температурата на всяка цена. Ако човек е болен, тя му е необходима, защото не позволява на вирусите и бактериите да се развиват. Те не могат да оцелеят дълго при фебрилитет над 38°-39°C. Нужно е само да се следи тя да не се покачва над 39,5°C.

Високата температура следва да се лекува с химически медикаменти, ако детето изпитва физически дискомфорт. При малките деца това най-често се случва, когато градусите са над 38,5-39°C. При лечението с температуропонижаващи лекарства обикновено температурата се понижава с 1,1°C до 1,7°C, но може да не изчезне напълно. Не се препоръчва прилагането им при деца под 5 кг., при наличието на непоносимост към някой медикамент в анамнезата, както и при деца с бронхиална астма.

При не особено висока температура на по-големи деца в добро общо състояние, както и при деца без хронични заболявания, температурата, която не надхвърля 38-38,5°C и добро общо състояние на детето (храни се и играе), може дори да не се посяга към температуропонижаващи лекарства, тъй като, както вече споменах, тя помага на организма сам да се справи с инфекцията.

С какви други методи можем да овладеем температурата?

На първо място, детето трябва да се охлади, да се хидратира адекватно и ако чувства силен дискомфорт, може да се даде антипиретик. Добре е да се облече в леки дрехи в периода на повишена температура. В стаята, в която то спи, не трябва да е твърде топло.

Може да се изкъпе в по-хладка вода от обичайното. Не трябва обаче водата да е много студена. Това ще има обратен ефект, тъй като студът засилва кръвообращението, а то, от своя страна, увеличава температурата на тялото, за да го защити от измръзване.

Друг вариант е обтриване на тялото с влажна памучна кърпа или гъба, особено в зоните на свивките – подмишници, слабини. Още една работеща опция: да се сложи напоена кърпа с вода и оцет на челото и редовно да се сменя, след като се затопли. Друга често използвана техника за сваляне на температурата, особено от родители на малки деца, са мокрите чорапи. Този подход помага за облекчаване на треската, привличайки кръвта към краката, което оказва положителен ефект и върху нормализирането на телесната температура. И тук номерът е чорапите да се сменят редовно, след като се затоплят.

Можем да помогнем на тялото самò да регулира високата телесна температура по най-добрия начин с Шуслеровите соли на DHU. При температура до 38,5°C организмът се нуждае от Шуслерова сол №3. Тя спира възпалителните процеси в тялото, насища тъканите с кислород, бори се с микроорганизмите, стимулира имунитета. Приема се по 1 таблетка под езика през 5-10 мин., до настъпване на подобрение. Ако обаче температурата превиши 38,5°C, към сол №3 трябва да добавим и сол №5, която извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се постига регулирането й. Освен това действа енергизиращо на тялото, ускорявайки оздравяването. Добавяме и Шуслерова сол №8, която отговаря за баланса на течностите в организма, предотвратява настъпването на клетъчна дехидратация. Приема се по 1 таблетка от трите соли, които се редуват на всеки 5-10 мин. След настъпване на подобрение лечението продължава с по 3-5 таблетки от трите соли на ден до пълно оздравяване.

Добре е да се включат и антивирусни лекарства като Инфлуцид още при първи симптоми на разболяване. Той е респираторно антивирусно лекарство, подходящо за лечение на грипни и простудни заболявания с бързо начало и прогресиращо развитие. Има доказан ефект при А и В грипни щамове, коронавируси, вкл. COVID-19 и други респираторни вируси. Лекува симптомите на респираторни вирусни инфекции, придружени с температура. Инфлуцид съкращава боледуването и намалява приема на симптоматични лекарства, предпазва от усложнения и повторни инфекции. Дозировката за деца под 12 г. е по 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 табл. на ден, а след преминаване на пика на вирусната инфекция приемът се намалява на 1-2 таблетки 3 пъти на ден за минимум още 1 седмица.

Храната трябва да е по-хидратираща: пресни плодове и зеленчуци, супи и чай. При висока температура водата по-бързо се “изпарява” от клетките, ето защо е изключително важно тялото да е добре хидратирано през цялото време. Задължително при температура е детето да приема много вода, тъй като обезводняването може да е критично. Храненето в периода е второстепенно и не толкова съществено колкото е приемът на течности – неподсладени, а най-добре чиста вода.

Нужното количество вода зависи от много критерии като възраст, пол, килограми, общо и моментно здравословно състояние. Но има един критерий, по който лесно и категорично може да се разбере загубата на течности – цветът на урината. Колкото по-тъмно жълта е урината, толкова по-малко е водата в тялото. При здраво, добре хидратирано тяло урината е безцветна. Ако се забележи потъмняване в цвета й, веднага трябва да увеличим приема на вода.

Чаят от бял равнец или джинджифил (може да се смесят) отваря порите на кожата и предизвиква изпотяване, което пък води треската към нейния край, защото с потта се изхвърлят много токсини от тялото. Чаят от бял бъз има същия ефект, но носи и още няколко ползи при настинка и грип, облекчавайки най-вече свръхпроизводството на слуз в тялото, която най-често се проявява външно под формата на хрема и/или налепи по-гърлото. Бъзът е и с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за изграждане на силен имунитет.

Наблюдава се и бум на варицела в страната. Какви съвети бихте дали за по-леко преминаваме през заболяването?

Варицелата е една от тежките и заразни детски болести, причинено от вируса на варицела-зостер. То се проявява с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Влиза в групата на заболяванията, за които се знае, че е по-добре да бъдат преболедувани в детството. Статистиката сочи, че в по-ранна възраст инфекцията преминава по-леко.

Заболяването обикновено се лекува в домашни условия, като само тежките случаи се лекуват в болница. Необходима е строга хигиена на кожата в областта на везикулите, за да се избегне вторична бактериална инфекция, облеклото трябва да се сменя ежедневно. При деца мярката за безопасност е да се отрежат ноктите възможно най-късо, така че да не се причиняват спуквания на везикулите и надрасквания. Водният душ не е противопоказен, но се препоръчва нанасянето на хигиенни продукти възможно най-нежно върху кожата, които да не съдържат ароматизатори или дразнители. Да не се нанасят върху местата с везикули и да не се използват абразивни предмети като гъба или четка.

Има някои мерки, които помагат на организма да се пребори по-бързо с инфекцията, както и тя да премине по-леко. Сред тях са оптимална хидратация, почивка, повишена консумация на плодове и зеленчуци за повишаване на имунитета. Трябва да се избягват солените и киселите храни. Те допълнително ще раздразнят пъпките, които често се настаняват в устата. Подходяща храна е супата – вкусна, здравословна и лесна за преглъщане, стига да не е гореща, разбира се.

Медикаментозното лечение включва прилагане на парацетамол в случай на повишаване на температурата, с указанието да се избягва ибупрофен, тъй като това може да увеличи риска от увреда на везикулите. Добрата новина е, че варицелата може да премине значително по-бързо и леко с помощта на природни средства като Инфлуцид. Той съкращава периода на поддържане на висока температура с около 3 дни, а продължителността на обрива – с приблизително 2,5 дни. Освен това успешно укрепва имунната система, която по време на заболяването е силно понижена.

При силен сърбеж много помага прием на Шуслерова сол №7 на DHU – 5-10 таблетки, разтворени в чаша топла вода, като от течността се отпива по 1 глътка на всеки 10 минути. За успокояване на сърбежа винаги може да се приложи и някакъв ментолов разтвор. В случай на засилване на дискомфорта, антихистаминовите лекарства, които се използват за лечение на алергии, също могат да бъдат от полза, но задължително след предписание от лекар.