Интервю с доц. д-р Дончо Дончев - УНГ клиника на ВМА, София,
Завеждащ отделение по аудиология и отоневрология

Доц. Дончев, какви са най-често допусканите грешки в грижата
за гърлото през есенно-зимния период?

Вече сме в активния сезон на заболявания на горните дихателни пътища, а тази година очакваме и настъпването на грипа. Нормална е повишената заболеваемост, свързана със застудяването, промененият хранителен режим, събирането на по-малките деца и учениците в колективи, в затворени помещения, които не се проветряват достатъчно и т.н. Тези фактори не могат да се променят, но можем да си спестим някои чести пропуски в грижата за гърлото.

През зимата, например, традиционно нараства консумацията на по-пикантни и горещи храни и напитки. А това всъщност е грешка при страдащите от хроничен фарингит - едно състояние на износеност на лигавицата на гълтача. От него са засегнати почти половината от хората в активна възраст и почти всички, при които се е наложило хирургично отстраняване на сливиците. При консумация на по-мазни и тежки храни, също така, рефлуксът (връщането на стомашни сокове) води до прекалено голяма киселинност в ниската част на гълтача и е сред основните фактори за изостряне на хроничния фарингит.

Има и хора, които са с често рецидивиращи остри възпалителни заболявания на сливиците – тоест чести ангини, или т. нар. „хроничен тонзилит“. Това състояние също може лесно да се изостри през есенно-зимния период, както поради променения хранителен режим, така и при преохлаждане на тялото.

Друга често срещана грешка, която още повече се засили през последните две години пандемия, е прибързаната употреба на антибиотици, само защото е настъпила някаква остра болка в гърлото. Антибиотикът е голямо изкушение за пациентите, които се надяват така да постигнат бързо излекуване. Но при едно вирусно заболяване няма да получат кой знае какъв резултат, а минусите ще са повече в дългосрочен план.

Как да действаме при настъпила остра ситуация - какви са първите адекватни мерки?

При оплаквания от внезапно възникнала силна болка в гърлото, със или без температура, отпадналост, болки по стави и мускули, хрема, затруднено носно дишане, има голяма вероятност да става дума за актуалния вариант на COVID-19 - Омикрон. За радост, той протича много по-леко, отколкото инфекцията при предишните вълни. Но ако към силната, остра болка в гърлото се добавят и симптоми като подуване и/или налепи по сливиците, също придружени от висока температура, отпадналост, главоболие, в тези случаи вероятно се касае за ангина. Тогава, по преценка на лекаря, може да се премине към антибиотично лечение, но в необходимата доза и продължителност на лечебния курс.

Тъй като мнозина през този сезон ще имат оплаквания и възпаления на гърлото, добре е да знаят как да действат още при поява на първи симптоми:

- От самото начало да прилагат локални форми и симптоматични средства, които облекчават оплакванията и помагат на организма бързо да се справи с баналните вируси, включително и COVID-инфекцията.

- Болният да пие много повече течности от обичайното (най-вече вода, но също и билкови чайове, сокове), тъй като всички вируси, атакуващи горните дихателни пътища, се елиминират основно с течности. Не забравяйте, че много от чайовете имат и противовъзпалителен ефект: лайка, мащерка, петопръстник и др.

- Лигавицата на гърлото и устната кухина трябва да се поддържат влажни и да се стараем да поддържаме алкално-киселинното равновесие на тази среда. Лесно можем да го направим, с жабурене и гаргара с наситен разтвор на сода бикарбонат (наситен е разтворът, който изглежда мътен). Жабури се, прави се гаргара и се плюе, без да се гълта. Защо това е толкова важно? Заради болката в гърлото преглъщаме по-рядко и се стига до пресушаването на гълтача и промяна на вискозитета (гъстотата) на слюнката и гърления секрет. Когато те са по-вискозни, средата става по-киселинна и съответно вземат превес по-киселиноустойчивите микроорганизми, което на свой ред може да доведе до болестни състояния.

- Желателно е също болните да не консумират прекалено горещи храни и напитки (трябва да са приятно топли), пикантните храни и газираните напитки също да се избягват.

Какви локални и симптоматични средства препоръчвате на пациентите като лесни и ефективни за приложение при остро възпаление на гърлото?

За овлажняване на гърлото и за по-бързо овладяване на възпалението от голяма полза са спрейовете за гърло. Някои имат едновременно антивирусно и антибактериално действие, освен обезболяващия ефект. Такъв тип е най-новото поколение - спреят за гърло Колдисепт наноСилвър със сребърни наночастици. Това е най-модерната и безвредна форма за приложение на сребро - организмът възприема сребърните наночастици по-лесно, действието им е по-бързо и спреят може да се прилага по-дълго време без странични ефекти.

Помага за бързото овладяване на болката в гърлото, на дискомфорта и сухотата, безопасно и сигурно средство за унищожаването на всички патогени. Освен сребърните наночастици, спреят съдържа и минерални соли, които почистват и овлажняват гърлото и устната кухина, намаляват отока и подпомагат регенерацията на лигавицата. Впръсква се в гърлото 3-4 пъти дневно, като може да се прилага за дълъг период от време, без нежелани странични ефекти и без опасност от развиване на резистентност при редовна употреба, както често се случва с антибиотиците.

Освен при остри оплаквания, спреят Колдисепт наноСилвър може да се прилага и превантивно, за защита в период на повишена заболеваемост. Сребърните наночастици в комбинация с останалите съставки осигуряват мощен защитен слой по лигавиците на гърлото, който предотвратява проникването на сезонните респираторни вируси, включително COVID-19.

Ако в семейството има болен, за да се предпазят останалите могат без отлагане също да започнат профилактично да впръскват 2-3 пъти дневно Колдисепт наноСилвър.