Интервю с д-р Румяна Георгиева,  педиатър и Шуслеров терапевт, Царево.

Д-р Георгиева, с настъпването на есента си задаваме въпроса какви стъпки да предприемем, за да имаме добър имунитет и да бъдем здрави през студените месеци?

Есента е преходен период - точният момент, който да използваме, за да укрепим здравето си и да се подготвим за атаката на зимните вируси. Моите съвети към пациентите винаги започват с това колко е важно да мислим за нашето психическо здраве – да запазваме спокойствие дори в трудни периоди, да внимаваме да се храним балансирано и да подкрепим имунитета си с доказали ефективността си природни средства.

В практиката ми съм установила ползите от комбинацията на антивирусното лекарство Инфлуцид и Шуслерова сол №3 железен фосфат. Препоръчвам да се приемат 3 пъти по 1 табл. дневно от двете лекарства, за период от 1 до 3 месеца, но може и за по-дълго - дори до края на зимния период. Пациентите ми са много доволни от резултата, споделят ми как благодарение на тази схема за имунопрофилактика детето им е боледувало много рядко или е преминало много леко през някоя от циркулиращите вирусни инфекции.

Пълната Шуслерова програма за имунитет включва още две Шуслерови соли, така че се приемат общо за деня: сол №3 железен фосфат (сутрин), №6 калиев сулфат (на обед) и №7 магнезиев фосгфат (вечер), по 3 табл. от всяка сол за възрастни или по 2 табл. за деца. Горещо препоръчвам тримесечен курс с тази програма, особено за деца, които сега са започнали да посещават детската градина или за учениците в началните класове, тъй като тя подпомага както имунитета, така и овладяването на стресовите фактори. Много е подходяща и за родителите – особено работещите в големи офиси и големи предприятия. Там рискът от срещата с вируси е доста по-висок и съответно те лесно могат да докарат някая вирусна инфекция в дома.

Защо точно тези три Шуслерови соли са важни за имунитета?

Ако организмът ни е добре подготвен, при среща с вируса се включват всички защитни механизми и инфекцията преминава като лека настинка. Но за да се случи това, тялото ни трябва да е подготвено енергийно. И точно това прави Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Магнезият, произведен под формата на минерална сол, попада точно там, където клетките се нуждаят от него. Подобрява се енергийното състояние на клетките и тялото вече е способно да се пребори с всяко предизвикателство – дали ще е вирус, дали ще психическа или физическа преумора, дали ще преминаване през някакъв стресов момент... Знаете, че много често се разболяваме, след като сме преживяли някакъв стрес, който може да изчерпи и минималните количества от енергия, с които разполагат клетките.

Податливостта ни към инфекции често е провокирана от дефицит на железен фосфат – Шуслерова сол №3, която доставя кислород в клетките. Честото боледуване може да се дължи и на дефицит на калиев сулфат - Шуслерова сол №6, минералът, който укрепва защитните функции на кожата и лигавиците на носоглътката.

Какви са още ползите от магнезия за здравето ни?

Освен, че вкарваме нова енергия в клетката, при регулярен прием на Шуслерова сол №7, вечер, ще забележим, че се подобрява сънят ни. Сутрин ще се събуждаме добре наспани, отпочинали. По-рядко ще се изкушаваме да ядем шоколад и може би ще откажем сутрешната цигара... Това също ще е добре за нашето здраве. А като отидем да потренираме във фитнеса след работа, ще видим че имаме повече мускулна сила и физическа енергия. Всичко това е в помощ за здравето ни.

Шуслеровите соли подходящи ли са за малки деца и бебета?

Да, голямото предимство на тези лекарства е, че могат да се използват от хора от всякакви възрасти, включително кърмачета, бременни и кърмещи жени. При бебетата таблетките се разтварят в малко водичка или кърма и се дават с лъжичка.

Имунната програма с Шуслерови соли и Инфлуцид е подходяща за цялото семейство, особено за бременните, които са силно притеснени какви възможности имат за превенция в сложната обстановка на есенно-зимните вируси, включително COVID-инфекцията и грипната вълна, която предстои.

За бъдещите майки силно препоръчвам да приемат през цялата бременност Шуслерова сол №7 като превенция на магнезиев дефицит. А в случай, че акушер-гинекологът препоръча прием на магнезиева добавка под формата на високо концентриран магнезий, Шуслерова сол №7 е още по-необходима, за да подпомогне клетките в усвояването на минерала.

Хубавото в случая е, че Шуслеровите соли могат да се комбинират с абсолютно всички медикаменти и препарати, тъй като няма опасност от нежелано лекарствено взаимодействие, както и няма опасност от предозиране. Моят съвет е при контракции или при мускулни спазми, крампи, при болка или оплакване от безсъние, да се разтворят 10 табл. от сол №7 в чаша с гореща вода, която се изпива, докато е топла. Може всяка глътка да се задържа по малко в устата с „дъвчене“ или жабуркане. По този начин се ускорява действието на сол №7.