Интервю с д-р Валентин Янев, специалист по вътрешни болести и обща медицина, Първа градска болница, гр. София
 

Д-р Янев, има ли повишена заболеваемост в момента в страната? Да очакваме ли нова вълна от COVID-19?

В момента наистина наблюдаваме повишена заболеваемост от респираторни вирусни инфекции, които засягат горните дихателни пътища. Повечето от тях са причинени от COVID-19 и най-вече от варианта Омикрон. Но искам да уточня, че инфекцията протича много по-леко в сравнение с първите варианти на вируса, които циркулираха в началото на пандемията. Основните оплаквания са болки в гърлото, малко обща неразположеност, леко втрисане, температура под 38,5°С. Нещата много бързо се нормализират. На втория-третия ден след боледуването човек вече се чувства напълно възстановен и може спокойно да се върне към обичайното си ежедневие. Успокояващо е, че усложнения от рода на пневмонии и тромбози практически няма, поне при моите пациенти не се е стигало до такива, а и чувам същото от колегите. 

Въпреки прокрадващите се мнения, че се задава нова вълна от COVID-19, аз съм оптимист по отношение на предстоящия сезон. Повишената честота на боледуванията, която наблюдаваме в момента, ще ни помогне да посрещнем тези месеци с изграден колективен имунитет, който ще ни пази. И ако не се появи някакъв нов вариант на вируса, който е много по-различен от сегашните и който да изненада имунната ни система, лично аз не очаквам да има нова вълна с висока заболеваемост от COVID-19.

Има ли неща, с които компрометираме работата на имунната система и тя не е в състояние да се справи с една инфекция?

Да, от една страна, това е неадекватното поведение при боледуване и най-вече по отношение на лечението. Има 2 типа медикаменти, които в хода на една вирусна инфекция пречат на имунната система да разгърне своя отговор. Единият тип са антибиотиците. Тези медикаменти се пият поголовно, без да са назначени от лекар. Хората четат в интернет, сами взимат решение за терапията си, започват антибиотично лечение в най-ранната фаза на заболяването, когато инфекцията е чисто вирусна. Това сериозно компрометира работата на имунната система.

Другият тип са кортикостероидите, които също масово се приемат. Всички помним как в началото на пандемията се говореше много за цитокиновата буря вследствие на COVID-19, която трябваше да бъде овладяна с такива лекарства. А те всъщност съсипват имунния отговор. Наистина симптомите като висока температура, втрисане, отпадналост бързо се облекчават, но спират да се образуват антитела. И след боледуване от COVID-19, ако човек си пусне кръвен тест, вижда, че няма такива. Затова призовавам хората винаги да се обръщат към своя лекар, който да назначи адекватно лечение. Да, може да се наложи прием на антибиотик или кортикостероид, но нека това бъде по преценка на лекуващия лекар, а не вследствие на самолечение.

Много е важно още през първите 2-3 дни, в началото на инфекцията, болният да премине в състояние на покой, да си даде почивка. За съжаление, хората правят точно обратното. Започват да пият симптоматични лекарства, които съдържат парацетамол, ибупрофен, аналгин или кофеинови съставки. Тези медикаменти бързо мобилизират болния, той се чувства добре, ходи на работа, но се отнема почивката на организма, а имунната система е лишена от възможността да се бори срещу инфекцията. Обикновено на втория-третия ден състоянието на тези пациенти се влошава и започват усложненията.

Затова аз непрекъснато повтарям на моите пациенти – през първите 2-3 дни никаква физическа активност, никакви антибиотици и кортикостероиди. А като вземем антипиретик, отнемаме една естествена защита на организма – високата температура, която е бич за вирусите и бактериите.

А има ли средства, с които можем да подкрепим организма да се справи по-адекватно с температурата и другите обичайни симптоми на вирусните инфекции?

Когато инфекцията е още в начална фаза и няма усложнения като пневмония, бронхит, дихателна недостатъчност, обичам да използвам лекарства с естествени съставки. Те са безвредни, няма опасност от предозиране, подходящи са и за продължителен прием.

Една комбинация, която много добре действа при моите пациенти, е Инфлуцид и Шуслерова сол №3 на DHU, например. Инфлуцид е сред най-известните медикаменти за лечение на респираторни вирусни инфекции у нас. Той активира защитните механизми на организма и предпазва от усложнения. Клинично доказано е, че той овладява възпалението в организма и лекува респираторни симптоми като кашлица, температура, втрисане, отпадналост. Съветвам пациентите ми да приемат по 1 табл. на всеки час, а след настъпване на подобрение, което обикновено се случва на 2-3-я ден от боледуването, да преминат на 3 пъти по 1 табл. на ден за поне още 1 седмица.

Шуслерова сол №3 е задължителна в началото на всяка инфекция. Тя активира имунната реакция, възпрепятства размножаването на бактерии и вируси и овладява повишаването на температурата. Може да се приема в дозировка 3 пъти по 3 табл. на ден.

Комбинацията от Инфлуцид и Шуслерова сол №3 е и с изпитан профилактичен ефект. За профилактика препоръчвам на пациентите си по 6-7 табл. дневно Инфлуцид и по 3-4 табл. на ден от сол №3 в продължение на поне 1 месец.

Ако болният е със силни болки в гърлото, може да прилага и спрея за гърло от серията Колдисепт НаноСилвър, който съдържа наноколоидно сребро. Не трябва да забравяме и гаргарата с гореща вода. Тя разширява кръвоносните съдове в гърлото, подобрява притока на кръв и локалните защитни сили. В комбинация със спрея Колдисепт ефектът е много бърз.

Ако има усложнения, които лекарят трябва да хване, се включват и по-тежки лекарства. Но когато тези неща се спазват – покой и лечение с медикаментите, за които споменах, прием на витамини и различни микроелементи, в 90% от случаите няма усложнения, човек бързо се възстановява от инфекцията и няма постковид синдром.