Интервю с д-р Йорданка Паскалева, педиатър, детски гастроентеролог, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, София 

Д-р Паскалева, има ли сезонност на стомашно-чревните оплаквания при децата или този тип проблеми са целогодишни? 
 
Гастроинтестиналните заболявания като цяло, включително диарията и повръщането, са целогодишни проблеми. През лятото обаче с оглед на неправилно съхранявани храни, на това, че се храним по-често навън, особено по време на почивка, се наблюдава пик на ентеровирусите.
 
През пролетта и зимата циркулира повече ротавирусната инфекция, от която у нас има висока заболеваемост при децата. През последните години ваксината срещу ротавируси стана доста популярна, а и до момента се подсигуряваше от здравната каса и беше безплатна. Но тъй като вече финансирането е спряно и родителите ще трябва да я закупуват сами, се очаква отлив от ваксинацията. Това неминуемо ще доведе до скок при заболяванията от ротавируси. Този тип инфекция протича тежко в детска възраст, особено при кърмачетата - с повръщане, диария, висока температура, бързо се стига до дехидратация, често се налага и болнично лечение. При някои деца след прекарване на ротавирусна инфекция се засяга лигавицата на червата и стомаха – налага се дълго да се лекува продължаващото възпаление. Всяка неподходяща храна или всеки вирус, който порази детето, удря там и пак се появяват диария, кръв, слуз. Затова и препоръчвам на родителите да помислят за поставяне на ваксината срещу ротавируси.
 
Кога спешно трябва да се потърси лекарска помощ?
 
Повръщането и диарията в детска възраст невинаги са спешно състояние. Но ако урината намалява – детето спре да ходи до тоалетната по малка нужда, не пълни памперса, силно отпадне, отпусне се в леглото, това категорично сочи, че трябва да бъде прегледано от лекар. Или ако детето е кърмаче и е във възрастта до 3 месеца, повърнало е повече от един път или изхожданията са над 7 пъти, особено ако има и патологични примеси (слуз или кръв), задължително трябва да бъде прегледано.
 
Тук искам да спомена някои чести грешки, които се допускат от притеснените родители. Болното дете често отказва да се храни, а родителите правят грешката буквално да го тъпчат. Храненето не е водещо, препоръчително е да го оставим на чаена пауза – само вода или чай със захар, което ще помогне за поддържане на една добра кръвна захар. Да се дава чай с мед също е грешка, защото медът силно дразни лигавицата на стомаха.
 
Когато детето неочаквано повърне, повечето родители бързат да му дадат вода веднага след повръщането. В този случай обаче е важно да изчакат поне 2 часа – т. нар. „водна пауза“, за да може да се успокои лигавицата на стомаха, която е разранена в този момент. И едва тогава вече да започнат да дават вода. Като идеята е не да изпие чаша или шишето с вода наведнъж, дори и да изпитва силна жажда, а да му се дава по мъничко– с по 1 супена лъжица, на малки глътки или със сламка. Така се предотвратява повторно повръщане.
 
При няколко последователни повръщания трябва да се потърси причината. В повечето случаи става въпрос за вируси, но има и други състояния и болести с подобна симптоматика, които не са инфекциозни. Например, един започващ захарен диабет в детска възраст може да се прояви с повръщане. Разбира се, преди това има и други симптоми, на които родителите може да не са обърнали внимание като честото пиене на вода, честото уриниране нощно време(детето може да започне да се напишква нощем - нощна енуреза), отслабване на килограми, а в същото време консумация на много храна. Повръщането при деца, които са много слаби и пият много вода, винаги насочва и към проверка на кръвната захар, за да не се пропусне започващ диабет.
 
При прегледа на детето опитният лекар винаги задава въпроси и в посока към други симптоми освен температурата. Понякога има нужда и от кръвни изследвания, като се препоръчва пълна кръвна картина, урина и кръвна захар (важно е да се уточни дали е ниска или висока). При ниска кръвна захар също може да се наложи влизане в болница и венозна рехидратация, не само с оглед обезводняване, но и за да се държи една по-добра кръвна захар.
 
Как да помогнем на детето, което често има проблеми със стомашно-чревния тракт?
 
При чести оплаквания от стомашно-чревни инфекции с диария и повръщане можем да използваме щадящи организма решения като Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) и хомеопатичното лекарство Окубака. Те са безопасни за приложение в детска възраст, могат да се приемат продължително при необходимост и са лесни и приятни за прием дори от най-капризните малки деца, които отказват всякакви лекарства. Тяхното голямо предимство е бързото им разтапяне в устата и директно действие чрез устната лигавица, без да дразнят стомаха и да предизвикват отново позиви за повръщане.
 
Шуслерова сол №3 железен фосфат е много подходяща с оглед на инфекции от всякакъв тип. Тя стимулира имунната система, овладява възпалението и регулира диарийните изхождания. Може да се комбинира със соли №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид, като тази комбинация ускорява възстановяването, помага за регулиране на температурата, ако е повишена, и предпазва от дехидратация. Децата могат да приемат по 1 табл. от всяка сол през 30 мин. с редуване. А след настъпване на подобрение - по таблетка отвсяка сол 3-4 пъти на ден, поне още няколко дни. При кърмачетата таблетките могат да се разтворят в лъжичка вода или кърма като дозировката е по препоръка на личния лекар.
 
Добре е солите да се комбинират с Окубака D30 – хомеопатично лекарство, което бързо овладява възпалението на чревната лигавица и облекчава симптомите гадене, диария и повръщане. Винаги можем да разчитаме на него, както при остри гастроентерити, така и при хранително натравяне. В детска възраст приемът е 2 пъти дневно по 3 глобули, които съответно за бебето могат да се разтворят във вода или кърма.
 
В кърмаческа и ранна детска възраст друго често срещано оплакване са коликите – за тях може да помогне Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която помага при спастични и коликообразни болки. Тя може да се даде както под формата на таблетки, така и да се използва като Шуслеров мехлем №7, с който да се направи нежен масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка.