Д-р Иглика Станчева е специалист по УНГ болести. Работи повече от 10 год. в единственото в България Детско отделение по УНГ болести към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София. Главен асистент е към Катедрата по УНГ болести към Медицински Университет, София, където има защитена докторска дисертация

Какви грешки обичайно допускат родителите в лечението на инфекциите в детска възраст? 
 
На първо място искам да спомена един сериозен пропуск – от ранна възраст повечето от децата не са усвоили някои основни здравословни навици: как да почистват правилно носа си, как да кихат и кашлят, за да намалят риска от заразяване на околните, как да си мият ръцете и др. Това би намалило заболеваемостта и би спестило доста главоболия и на родителите им, и на тях самите в бъдеще. Наред с редица анатомични и физиологични причини, един от факторите, предразполагащ към чести инфекции на ушите, например, е неумението на децата да си издухват носа.
 
Тук искам също да напомня на родителите за огромното значение на профилактиката. Закаленият детски организъм много по-лесно се справя със заболяванията и много по-рядко се стига до усложнения. Затова не бива да се пренебрегват закаляването, физическите упражнения, ходенето боси, слънчевите бани, плуването, честите разходки на открито – както се казва „няма неподходящо време, има неподходящо облекло“. Всички те повишават по естествен път детския имунитет и намаляват нуждата от прием на медикаменти.
 
Сред често срещаните родителски грешки са тези, свързани с употребата на антибиотици. Широко се използват антибиотични капки в носа като първо средство за лечение на хрема и отпушване на носа. Това е недопустимо, особено на фона на нарастващата резистентност (нечувствителност) на бактериите към антибиотици през последните години.
 
Немалко също са случаите, при които е назначен антибиотик, но след като детето започне да се подобрява, родителите спират приема, преди да е завършен целият курс на лечение. След няколко дни обикновено симптомите отново се възобновяват и за съжаление се налага детето да приема още един допълнителен антибиотичен курс.
 
Има родители – върли противници на антибиотиците. Като пример ще споделя случай от практиката си, при който 3-годишно дете с доказан гноен отит, няколко дни с болка в ушите и висока температура, получи засягане на лицевия нерв и изкривяване на половината лице, само защото родителите отказали да му дадат предписания още в началото на заболяването антибиотик. В крайна сметка се стигна не само до антибиотично, но и до оперативно лечение. На другия полюс са родителите, които при висока температура (както е при повечето вирусни инфекции) настояват да бъде назначен антибиотик или дори сами го купуват, което също е недопустимо. Обикновено в такива случаи се взема неподходящ антибиотик, приема се в неподходяща доза и т.н. Важно е да се разбере, че антибиотиците не са средство за понижаване на температурата. Не на последно място, обичайна грешка е децата да се връщат обратно на детска ясла или градина, преди да са се доизлекували и възстановили напълно.
 
Честият прием на антибиотици в детска възраст предпоставка ли е за по-чести и тежки боледувания нататък в живота?
 
Честият прием на антибиотици в детството може да доведе от една страна до алергизиране на организма, а от друга до антибиотична резистентност. Предпоставка е за по-чести и тежки боледувания, както и за неефективност на антибиотиците. Антибиотичната резистентност драстично нарасна през последните години, особено с масовото им предписване поради COVID-пандемията и е вече огромен световен проблем.
 
Каква е заболеваемостта в момента сред децата - какви вируси циркулират, освен варианта Омикрон?
 
За разлика от миналата зима, когато ограничените контакти доведоха до рязък спад на острите респираторни заболявания и децата боледуваха рядко, тази година заболеваемостта започва да протича по стандартния за това време на годината ход. Освен варианта Омикрон на коронавируса, в момента се разпространяват и типичните риновируси, грипни, парагрипни, аденовируси, респираторно-синцитиален вирус и др. Поради сходната им симптоматика в повечето случаи новозаразените пациенти с коронавирус се пропускат. Голяма част от родителите отказват да тестват децата си, защото смятат, че е травмиращо за тях, а от друга страна децата се тестват прекалено рано от началото на заболяването и съответно тестът е негативен.
 
Как да подхождаме в лечението на вирусните инфекции, за да предотвратим усложнения?
 
Много важно е още при първите симптоми да се вземат мерки. При по-големите деца родителите могат да започнат лечение със симптоматични средства, но при по-малките, особено под 2-годишна възраст е препоръчителна консултацията с лекар, тъй като при тях самата вирусна инфекция, както и наслагването на бактериална инфекция, могат да доведат до усложнения.
 
Споменах за заплахите от нарастващата антибиотична резистентност и все по-трудното лечение на бактериалните инфекции в световен мащаб. И тъй като години наред не са разработени нови антибиотици, все по-належаща е нуждата от средства, които предотвратяват или спират развитието на бактериите. От хилядолетия се знае за бактерицидните свойства на среброто. В миналото то се е използвало за лекуване на гнойни рани, като капки за очи, поставяли са сребърни монети в съдовете за вода, за да я пречистят. Дори на международната космическа станция „Мир“ се използват сребърни йони за дезинфекциране на питейната вода.
 
Днес благодарение на модерните нанотехнологии разполагаме с продукти, които съдържат в състава си сребърни наночастици с уникални характеристики за постигане на най-добър ефект при най-висока безопасност. Такава е, например, серията Колдисепт наноСилвър – както подсказва името й, продуктите съдържат колоидно наносребро, което се отличава със своето антивирусно, антибактериално и антимикотично действие.
 
Предимство на спрейовете за нос и за гърло Колдисепт наноСилвър е, че могат да се използват както за профилактика, така и за лечение на вирусни и бактериални хреми и възпаления на гърлото. Подходящи са за деца над 6 години и възрастни. Те създават защитен слой върху лигавицата на носа и гърлото, който предотвратява проникването на бактерии и вируси. При респираторни инфекции спомагат за овладяване на възпалението и намаляват болката и дискомфорта, като действат директно върху причинителя. Атакувайки вирусите и бактериите, се възпрепятства хронифицирането на инфекцията. Освен това спреят за гърло е подходящ и при гъбични инфекции в устната кухина, които се срещат при често боледуващите деца, след прием на няколко антибиотика.
 
В допълнение към лечението, задължително е болното дете да приема достатъчно количество течности, пресни плодове и зеленчуци, спрямо сезона. Важни са и витамините, особено вит. C и D. Почивката, която често се пренебрегва, също е фактор за по-бързото възстановяване и оздравяване. Трябва да се поддържа оптимална влажност на въздуха вкъщи, особено през зимните месеци, и често да се проветряват помещенията.
 
Отново напомням да се набляга на честото почистване и промиване на носа на детето с физиологичен разтвор, тъй като една банална хрема, особено при кърмачето, може да протече тежко, като общо заболяване – с отпадналост, висока температура, отказ от храна и т.н.