Интервю с д-р Юлияна Йоргова, педиатър в ДКЦ „Чайка“, гр. Варна

Д-р Йоргова, честите респираторни инфекции в детска възраст са проблем, с който всички родители се сблъскват. До каква степен COVID-19 усложни тази ситуация? 

В действителност острите респираторни вирусни инфекции са най-често срещани при децата. Те представляват 50% от заболяванията до 5-годишна възраст и 30% във възрастта от 5 до 12 години. В страните от Европа 20% от медицинските консултации и 30% от отсъствията на децата от училище са заради тези заболявания. За съжаление, те са причина и за прекалена употреба на антибиотични средства, въпреки че при почти 90% от пациентите заболяването е вследствие на вирусна инфекция. А в такива случаи освен че не е ефективно, антибиотичното лечение води до различни странични ефекти, както и до антибиотична резистентност.Всичко това показва колко тежък е проблемът при децата, свързан с острите респираторни заболявания. Като добавим и COVID-19 инфекцията, ситуацията става изключително сериозна, независимо, че през първата вълна те не боледуваха от този вирус. Впоследствие обаче COVID-19 засегна доста тежко децата от нулева до ученическа възраст.

Какви са най-честите последици от боледуването от COVID-19 в детска възраст?

Голяма част от децата, а и нерядко и техните родители, които са преминали през тази инфекция, стават наши редовни пациенти в следващите месеци. В тази връзка имам един много интересен случай от моята практика, който беше истинско предизвикателство. Става въпрос за едно младо семейство с 2 деца – момченце на 7 г. и момиченце на 1,3 г.

През октомври миналата година първо бащата се разболя от COVID-19, впоследствие майката и естествено покрай тях и децата. При децата рязко настъпи левкопения (понижен брой левкоцити), като левкоцитите на момченцето бяха паднали до 3,3 пункта. Това е доста тежка симптоматика, която носи съответната клинична картина – с много висока температура, с отпадналост, с кашлица, със страх, че може да развие пневмония. След десетина дни и при децата, и при възрастните температурата премина, някои от другите симптоми останаха.

Децата се възстановиха, възстанови се и клиничната им симптоматика, тяхната лабораторна картина, но около 3 седмици след това те, както и бащата, преболедуваха отново със същите симптоми, като този път се добави и тежък хеморагичен обрив, сериозни рагади (цепнатини) в устната кухина, които затрудняваха храненето им, както и допълнително стресираха цялото семейство. Отново при момченцето и момиченцето настъпи левкопения, неутропения (намаляване броя на неутрофилните левкоцити в периферната кръв), лимфоцитоза (повишени лимфоцити) и тежко общо състояние. Децата вече са добре, не се наложи лечение в болницата.

Какво е решението, което прилагате при такива тежки случаи?

С колеги преразгледахме нашата визия за продължаващо лечение и вече включваме в терапията препарати, които да бъдат давани продължително време както в периода на лечението, така и около 1 месец след боледуването, за да предотвратят и облекчат тази симптоматика.

Щастливи сме, че нашето съвремие разполага с доста лекарства, които могат да отговарят на изискванията комплексност и мултидисциплинарност. Такъв препарат например е Инфлуцид. Той има антивирусна активност, въздейства върху ДНК- и РНК-съдържащи вируси, каквито са грип А и В, RS вирусът, аденовирусът и коронавирусът. Инфлуцид има и доказан имуномодулиращ и противовъзпалителен ефект.

Сред ценните му качества е и това, че той предпазва клетките от токсичността на температуропонижаващите медикаменти, които в детска възраст се налагат да се взимат често и понякога доста дълго време, тъй като децата реагират с продължителна повишена температура. Още едно негово предимство, което го отличава от други антивирусни лекарства, е благоприятният му профил на безопасност за детския организъм и може да бъде използван по-дълго време без риск от нежелани странични ефекти.

Друг много добър признак, по който избираме терапевтичните решения, е как се чувства детето след вирусната инфекция. Инфлуцид възстановява енергийното равновесие на организма след боледуване и детето може бързо да се върне към ежедневните си дейности.

Как се прилага Инфлуцид?

При вече настъпила вирусна инфекция за възрастта от 1 до 12 г. предписваме по 1 табл. Инфлуцид на всеки 2 часа до 8 табл. дневно, във възрастта над 12 г. – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден. В днешните COVID-времена използваме Инфлуцид и за профилактика в дозировка 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на 1 месец. Целта е да предпазим децата, а и техните семейства, от респираторни вирусни инфекции, както и да профилактираме постковидния синдром, както беше и с децата, за които ви разказах. Благодарение на тази профилактична схема, включена след второто им разболяване, към момента не сме ги виждали в кабинета и не се получи рецидив на инфекцията.