Д-р Тодор Тодоров работи като семеен лекар и педиатър в ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост в гр. София. Има допълнителни специализации в областта на хомеопатията и Шуслеровата терапия.

 

Д-р Тодоров, намираме се в сложна обстановка – от една страна се появяват нови и нови COVID-щамове, от друга - предупреждават ни, че наближава тежка грипна вълна. Какви са вашите прогнози?

И тази година не можахме да се скрием от вълната на вирусните инфекции, с които обичайно се сблъскваме всяка зима. Моят поглед е основно върху семействата с ученици. Децата трябваше да се адаптират към ситуация да учат ту от вкъщи, ту в училище. Изолацията у дома, несигурността и неизвестността породиха огромен стрес и създадоха отрицателни емоции. Имунната система също пое своята част от удара. Децата започнаха да боледуват по-често и по-тежко. Затова всички, които искаме да се предпазим през зимните месеци, трябва защитим здравето си по възможно най-щадящия и най-сигурния начин.

Как можем да се предпазим от вирусите - какво бихте ни посъветвали?

Респираторните вирусни инфекции се разпространяват и навлизат в организма по въздушно-капков път през носа и гърлото. Носенето на маски и спазването на дистанция са много важни. Без тези мерки неминуемо вдишваме аерозолните капки, които се отделят при разговор, кихане, смях, кашляне. Има подходящ и щадящ начин за защита на носната и гърлената лигавица, с който можем да спрем навлизането на вирусите в нашия организъм и да предовратим разболяването.

Аз препоръчвам на моите пациенти да правят профилактика със спрея за нос и спрея за гърло от серията Колдисепт наноСилвър. В Колдисепт наноСилвър са включени съставки, които ефективно помагат да се предпазим от многобройните респираторни вируси около нас, включително от коронавирусната инфекция.

Благодарение на новите технологии на производство спрейовете Колдисепт наноСилвър за броени минути изчистват попадналите вируси и бактерии в носа и гърлото. Ефективното им действие се дължи на съдържащото се в тях наноколоидно сребро в съчетание с карагенанови съединеня, извлечени от ирландски мъх, които улавят вирусите, захващат ги и улесняват тяхното изчистване чрез естествените механизми на лигавиците. Така успешно се спира навлизането и разпространението на вирусите в организма.

Нови изследвания доказват, че карагенановите съединения предпазват от вируси в продължение на часове и могат да предотвратят включително и COVID-инфекция.

Какви са препоръките ви за приложението им с цел профилактика?

Благодарение на своя състав спреят за нос и спреят за гърло са напълно безопасни. Отстраняват вирусите в носа и в гърлото без да увреждат лигавицата и без нежелани странични ефекти. Затова могат да се прилагат за дълъг период от време. Подходящи са за деца над 6 години и възрастни. Препоръчвам на пациентите да ги използват профилактично един-два пъти дневно като впръскват съответно в носа и гърлото. Целта е съставките на Колдисепт наноСилвър да образуват своя защитен слой по носната и гърлената лигавица, който освен че предпазва от вируси, има и антибактериално и противогъбично действие и цялостно подобрява състоянието на лигавицата.

Освен за защита, могат ли да се използват и за лечение при хрема и болка в гърлото?

Болката в гърлото и хремата са най-честите симптоми на вирусните респираторни инфекции. Те са проява на възпалението, което всъщност ни защитава и лекува. Не трябва да се плашим от тях, още повече че разполагаме с много подходяща и добра алтернатива. Серията Колдисепт наноСилвър не случайно включва сребърни наночастици в състава си. От векове среброто е известно с уникалните си лечебни свойства. Сребърните наночастици в спрея за нос и за гърло действат в две посоки – отстраняват причинителите на инфекцията, а от друга – спомагат за възстановяването на лигавицата със своето силно противовъзпалително действие. Така бързо се възстановява носното дишане, намаляват се отокът на лигавиците, повлиява се болката. Спреят за нос може да се използва 4-5 пъти дневно, според индивидуалните нужди, а този за гърло – 3-4 пъти дневно.

Мога и от личен опит да споделя, че среброто в комбинация с маслото от мента и минерални соли в Колдисепт помагат боледуването да протече по-кратко, по-леко и без усложнения, а възстановяването е по-бързо.

От началото на пандемията, също така, установихме колко е важна адекватната реакция на имунитета ни при среща с вирусите. В практиката си съм се убедил, че при висока температура, главоболие, отпадналост, болки в ставите и мускулите, кашлица - тези симптоми на вирусните инфекции се повлияват много добре от комбинацията на Инфлуцид и Шуслерова сол №3 железен фосфат, прилагани начесто – по 1 табл. от Инфлуцид на всеки час, а от сол №3 – по 1 табл. на всеки 15-30 мин.

Инфлуцид потиска възпроизводството на вирусите в клетките. А Шуслерова сол №3 подготвя организма за по-бърз и адекватен имунен отговор. Прилагането на тази комбинация наистина намалява тежестта на протичането на типичните за сезона заболявания, включително COVID-19, и предпазва от усложнения.