Интервю с доц. д-р Юлиан Рангачев, хирург и ръководител на отделение по онкология в УНГ клиниката в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

 

Каква е честотата на възпалителните заболявания на ушите, носа и гърлото?

В световен мащаб възпалителните заболявания, като част от проблемите на носа, гърлото и ушите, са в над 50% от случаите както в практиката на УНГ специалистите, така и при общопрактикуващите лекари. Причината е, че в носа, гърлото и ушите попадат болестотворните микроорганизми. Принципът на заразяване и с коронавируса е по същия път. 

Най-честите причинители на възпалителни заболявания на горните дихателни пътища са вирусите – в над 80% от случаите. Затова не трябва да използваме антибиотици при всички случаи. За съжаление употребата на тези лекарства е твърде голяма и много повече пациенти получават рецепта за антибиотик, без да има нужда от това.

След като премине един възпалителен период, в който организмът се опита да се пребори с вирусната инфекция до 3-5 дни, следва или оздравяване, или преминаваме към следващата фаза - бактериална инфекция, която може би налага да се вземе антибиотик. Но водещите проблеми са предимно вирусните инфекции - те причиняват възпалителните заболявания на носа, на ушите, на фаринкса и на долните дихателни пътища.

Какви са рисковете при честата употреба на антибиотици? Все повече се говори за антибиотичната резистентност?

Заради прекомерната употреба на антибиотици много от тях вече не вършат работа. В световен мащаб медицинската общност е въвела т. нар. „стъпаловидно използване на антибиотици“. Даже в някои случаи дадени антибиотици временно се спират, когато се установи в практиката, че резистентността към тях е над 30% или над 50%. Тоест прекомерната употреба на тези средства, и то неподходящи, или назначаването им при вирусна инфекция води до антибиотична резистентност и така до неефективно лечение.

Какви са най-честите проблеми, с които се сблъсквате при лечението на тези заболявания?

Първо преценяваме дали става въпрос за вирусна или бактериална инфекция. Когато е налице вирусна инфекция, винаги трябва да подпомогнем организма с някакви средства, които не го застрашават и няма да увеличат резистентността към микробните причинители. Поради тази причина често се използват лекарства, които не са антибиотици, но имат антибактериален ефект и възможност да облекчат локалните и общите оплаквания на болните. А също и да подпомогнат общото възстановяване на дихателната система.

Подходящ вариант ли са препаратите със сребърни частици?

Употребата на препарати със сребърни частици се използва още от миналия век, даже и преди това. Всички природни метали са с активни йони и могат да доведат до антибактериален ефект, като при тях няма зависимост от микроорганизми и в същото време не се изработва бактериална резистентност. Колеги от нашата и други специалности знаят за коларголовите капки, които се изработват с колоидно сребро, смесено с глицерин. Преди време често се използваха при възпалителните заболявания на децата – възпаления на носа, на третата сливица, възпаление на гърлото.

Напоследък поради навлизането на новите технологии вече няма такава нужда от тях. Старите препарати се окисляват много бързо и имат много кратка трайност – може да се ползват 7-8 до 10 дни.

Новите технологии правят сребърните частици доста по-активни, действат и по-бързо поради голямата повърхност на частиците. Те са така направени, че навлизат лесно и бързо в секрети, в които има много бактериални и вирусни продукти. Така се получава ефективно унищожаване на причинителите, постига се антибактериален ефект, без да има вредните странични действия на антибиотиците.

Какво отличава продуктите Колдисепт наноСилвър от останалите на пазара?

На пазара в последните години има различни подобни продукти – със сребро, със злато, тоест благородни метали, произведени чрез нанотехнологии. Колдисепт наноСилвър е една нова серия, която се състои от 3 продукта: капки за уши, спрей за нос и спрей за гърло. Те съдържат като активна съставка наносребро, както и минерални соли, които подпомагат възстановителните процеси в носната и във фарингеалната лигавица. Съдържат и екстракт от ирландски мъх с противовъзпалително и антибактериално действие, адхезионно действие по отношение на бактериални колонии. Благодарение на тях не се налага прилагането на антибиотични препарати. Така, в повечето случаи, с по-безвредни медикаменти или медицински изделия можем да решим проблема на пациента.

Защо такива продукти са все по-необходими във вашата практика?

Серията Колдисепт наноСилвър е много ефективна срещу един съвременен бич в медицинската терапия – биофилмите. Бактериите образуват такива биофилми, като това е начинът да се предпазят от въздействието на антибиотиците, от различни противовъзпалителни средства и дезинфектанти. Реално бактериите правят нещо като „комуна“ - предават си информация, предават си гени за резистентност и практически стават непобедими.

Това, което правят сребърните наночастици, е да проникват дълбоко в биофилма, те не позволяват на биофилма да узрее. Когато филмът не е узрял, той няма съпротивителни сили. Това е нещо като организирана система, която ако е недобре структурирана, не може да съществува. Така наночастиците проникват, унищожават бактериалните колонии и те не могат да узреят.

Серията Колдисепт наноСилвър е високотехнологична методика за лечение и е много ефективна, защото може да замести антибиотиците изключително добре (при неусложнените и средно проявени заболявания на горни дихателни пътища). Тя е безвредна, поради нанотехнологиите, които нямат странични действия като антибиотиците. Продуктите на Колдисепт наноСилвър могат да се ползват както за профилактика, така и за лечение.