Интервю с д-р Милена Миткова, УНГ специалист, Клиника по УНГ болести на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"
Защо ушните инфекции са толкова чести в детска възраст?
 
- Ушните инфекции са често срещани в детска възраст поради чисто анатомичната особеност - хоризонталното разположение на Евстахиевата тръба, което благоприятства разпространението на вирусите и бактериите от носоглътката към кухината на средното ухо. Заедно с недоразвития детски имунитет и затворените колективи в детските ясли и градини, всичко това води до по-бързото разпространение на инфекциите на горни дихателни пътища и съответно до по-чести отити.
 
Как да разберем за наличие на ушна инфекция, когато детето е малко и не може да каже, че го боли?
 
- В кърмаческата възраст докъм втората година възпалението на ухото се проявява като реакция на целия организъм. Детето става неспокойно, плачливо, отказва да се храни. Много често кърмачето засмуква няколко пъти от гърдата на майката или от шишето, след което рязко се отдръпва с плач. Типичен признак е как бебето забива главичката си на едната или другата страна (в зависимост от това кое е болното ушенце), във възглавничката или на рамото на родителя. При докосване на ушната мида детето реагира с плач. Тези характерни симптоми, съпроводени с повишена температура, отпуснатост, вялост, нарушен сън подсказват за инфекция на ухото, при което е задължително посещението на специалист Уши-нос-гърло, преди да се предприеме каквото и да било лечение.
 
Възможно ли е продължителната хрема да доведе до ушна инфекция?
 
- Нелекуваната хрема е основната причина за остри инфекции на ухото, тъй като при всяко едно подсмърчане секретът от назофаринкса преминава по Евстахиевите тръби към кухината на средното ухо и така се стига до неговото възпаление. Така че моята препоръка е хремата и инфекциите на горни дихателни пътища да се лекуват адекватно.
 
Как можем да предпазим децата от ушни инфекции?
 
- Дори когато детето е напълно здраво, е добре 2-3 пъти дневно да се промива носът с физиологичен разтвор. А при поява на хрема да се погрижим за бързото подсушаване на носната лигавица. Подходящи в случая са препаратите с колоидно сребро, какъвто е Колдисепт наноСилвър спрей за нос. Той много добре изчиства точно този гъст и доста упорит секрет, който се задържа в носоглътката и който е причина за по-нататъшно развитие на инфекции в кухината на средното ухо.
 
Серията Колидсепт наноСилвър включва и капки за уши, с които имам много добри резултати вече при лечението на външен отит. Дете на 12 год. постъпи в нашата клиника с толкова протрахирана инфекция, че беше засегната и кожата зад ушната мида, като самата ушна мида също беше доста болезнена. След обстоен преглед се установи зачервяване и стеснение на ушния канал, но все пак тъпанчевата мембрана не беше засегната. Използвахме антибиотик и като локално лечение - капките за уши Колдисепт наноСилвър, благодарение на което много бързо отшумяха оплакванията. Препоръчвам капките за уши Колдисепт, защото изключително скъсяват периода на боледуването, ускоряват възстановяването и спират болката, която е основен проблем при тези състояния.
 
Какви са най-честите грешки, които родителите правят, опитвайки се да помогнат на болното дете с отит?
 
- Най-честата грешка, когато детето внезапно се събуди през нощта с болка в ухото, е да му се капнат капки с идеята да се успокои болката, като много често тези капки съдържат лидокаин. Призовавам родителите да не правят това, преди детето да бъде прегледано от лекар, тъй като съществува риск при наличие на перфорация на тъпанчевата мембрана лидокаинът да проникне в кухината на средното ухо и да предизвика силна вестибуларна реакция. При едно кърмаче или малко дете подобна реакция е много опасна. Най-сигурният начин да се намали болката е чрез антипиретично и обезболяващо сиропче през устата.
 
Кога се налага употребата на антиботици при лечението на ушна инфекция?
 
- Антибиотик се включва в терапията, когато оплакванията са придружени от силна, остра болка в ухото, висока температура, която трудно се овладява с антипиретични средства, силно влошено общо състояние на детето и не на последно място, когато инфекцията вече е на ниво пробив на тъпанчевата мембрана и изтичане на секрет от ухото. Това е категоричен признак за необходимост от включване на антибиотик. При изолиране на бактериален причинител съответно установяваме какъв антибиотик да приложим, за да бъде адекватно лечението.