Интервю с д-р Тома Аврамов, УНГ специалист, УНГ клиника при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София.

Д-р Аврамов, наблюдаваме как всеки следващ вариант на COVID-19 е все по-заразен - има ли начини да се предпазим от коронавируса?
 
За съжаление, на този въпрос еднозначен отговор засега никой не може да даде. По-скоро за тези две години, през които се сблъскахме с COVID-19, по-лесно ни е да кажем как можем да се заразим. Отговорът на този въпрос е многопластов. От самото начало на пандемията бяха допуснати редица пропуски - не се взе предвид, че човечеството е част екосистемата Земя. Беше добре да се проучи, например, как заболяването протича при животинските видове. Освен респираторни заболявания при някои от пациентите наблюдавахме симптоми като при трансмисивния гастроентерит, птичия инфекциозен бронхит и др. Беше пропуснато в началото на пандемията да не се позволи стабилизиране на мутацията като се приложи локдаун за 2-3 месеца.
 
Проследявайки протичането на заболяването до момента се надявам, че скоро или в по-далечно бъдеще ще открием причината за начина на протичане при различните пациенти. Моята хипотеза е, че тежестта на протичане се определя от генетични вариатети при всеки от нас подобно на тези при HPV инфекцията.
 
По отношение на адекватната превенция срещу коронавируса - много фактори се преплитат и всеки от тях е важен.
 
- На първо място важна роля има вроденият и адаптативният ни имунитет. По тази причина част от неваксинираните и ваксинираните никога няма да се разболеят или ще прекарат инфекцията много леко, а другата част неваксинирани и ваксинирани ще боледуват в умерена или тежка форма и за съжаление могат да загубят борбата с това заболяване, което наблюдаваме сега.
 
- Ваксинацията е важен компонент за формиране на адаптативния ни имунитет, но тя е личен избор на всеки от нас. Не трябва да забравяме, че и други ваксини като противогрипната и БЦЖ-ваксината, например, повишават невъзприемчивостта ни към инфекцията, повишавайки неспецифичния ни имунитет.
 
- Добрият контрол на придружаващи заболявания, ежедневната физическа активност, храненето и особено личната хигиена ще ни предпазват също адекватно. Онлайн обучението и хоумофисната работа водят до адинамия (липса на движение) и увеличение на теглото. Отделно при изолация намалява и контактът ни с вируси и бактерии, а от там и имунната ни компетентност. Все пак, освен коронавируса има и други вируси и бактерии.
 
- Психическото здраве или иначе казано да не се нагнетява усещането за паника също е изключително важно. Локдауните, зеленият сертификат, ограничаването на възможността за свободно придвижване както и неяснотата как, какви мерки и колко дълго ще се прилагат, имат негативно влияние върху психичното ни здраве и индиректно върху имунитета ни.
 
Може ли да спрем навлизането на вирусите в организма и да предовратим разболяването?
 
Да говорим за спиране на навлизането на вируси, бактери, гъбички и протозои в организма е смешно. Върху и в нас виреят около 1,5-2 кг от гореизброените и те не само съжителстват с нас, но в определени ситуации и ни предпазват от други инфекции. При срив на локалния и общия ни имунитет те могат да покажат патогенните си качества. Отделно да не забравяме природните феномени - въздушните течения. Фактите сочат, че дори да се спрат напълно самолетните полети и движението на хората през границите, не можем да предотвратим разпространението на вирусите.
 
Как да предотвратим разболяването обаче? SARS-COV-2 сe предава от човек на човека по въздушно-капков път, секрети от дихателните пътища и дори пряк контакт с гостоприемника. Възможността за предаването чрез стомашно-чревния тракт обаче също не може да бъде изключена без допълнителни проучвания.
 
Има огромни ползи от профилактиката с бактериалните видове Lactobacillus, обичаен обитател на стомашно-чревния тракт на хора и животни, и компонент от хранителния ни режим чрез ферментиралите млечни продукти. Много изследвания показват, че някои видове Lactobacillus имат антимикробна и антивирусна активност. Еждневната употреба на Lactobacillus (чрез храната или с прием на пробиотик) може да подсигури известна защита срещу развитието на COVID-19, сочат наблюдения на учени.
 
Друга лесна за употреба опция за осъществяване на адекватна превенция са спрейовете за нос и за гърло Колдисепт наноСилвър. Те представляват широкоспектърни антивирусни препарати, съдържащи колоидно наносребро и карагенанови съединения. Благодарение на своите съставки, те намаляват вирусното натоварване в носоглътката, като предпазват лигавицата от първоначална инфекция, намаляват и риска от инфектиране (намаляват прикрепването и навлизането на вируси в клетките) и индиректно намаляват разпространението на вируса между хората. Спрейовете може да се впръскват два пъти дневно като превенция, подходящи са за деца над 6-години и възрастни пациенти. Освен за предотвратяването на коронавирусна инфекция, спрейовете намаляват и тежестта на протичане на респираторните инфекции.
 
Как протича COVID-инфекцията при децата в момента?
 
Проучвания показват, че при децата се наблюдава по-нисък процент на заразяване със SARS-CoV-2, вероятно поради напрегнатия вроден имунитет. Епителните и имунните клетки на носоглътката при тях са предварително активирани и подготвени за откриване на вируси. Поради това коронавирусът се елиминира много по-бързо и вирусната репликация спира по-рано. Следователно те имат по-нисък риск от развитие на тежък COVID-19.
 
И все пак всичко зависи от моментното състояние на имунитета при детето. Той определя както индивидуалното протичане на болестта, така и рискът за развитие на усложнения.
 
Много често при децата се наблюдават асимптомни или леки форми на заболяването. Но не трябва да забравяме, че клиничната картина може много бързо да се промени, особено ако има придружаващи заболявания. Това изисква голямо внимание при проследяването на малките пациенти.
 
Като терапепия при повечето пациенти има голяма полза от приложението на Инфлуцид, който е с доказано широко антивирусно действие спрямо грипни, коронавирусни и други респираторни вируси. Доказан е и неговият цитопротективен, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект. При остри симптоми се приема по 1 табл. на всеки час (при деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа). Инфлуцид помага за бързото овладяване на типичните симптоми: висока температура, болка и възпаление в гърлото, кашлица, хрема, болки в мускулите и отпадналост. Съчетава се успешно с Колдисепт спрей за нос и спрей за гърло, които директно унищожават инфекциозните причинители, бързо овладяват възпалението и ускоряват възстановяването.
 
Кога се налага прием на антибиотици?
 
Клиничната картина и проведените изследвания са критерият, който показва кога да се включи антибиотик. За предпочитане е това да стане след вземане на секрет за антибиограма, макар че има и емперични указания за започване на терапията до излизане на резултата.