Интервю с д-р Галя Георгиева, УНГ специалист, работи в МБАЛ „Токуда Болница София” от откриването й. Има редица участия в международни научни форуми, посветени на УНГ-болестите и пластичната и реконструктивна хирургия

 

Д-р Георгиева, хремата е обичаен сигнал за родителите, че детето отново се разболява. Запушеното носле и секретите сигурен знак ли са, че следват неприятности?

Хремата - възпалението на носната лигавица - е един от най-честите симптоми на заболяване в детска възраст. Предизвиква се от вирусна инфекция, като в зависимост от вида на вируса може да се разгърне по-бавно - в рамките на няколко дни, или бързо - за няколко часа.

Обикновено има т.нар. „продроми“ - предварителни промени, които ако бъдат забелязани навреме, могат в значителна степен да предотвратят развитието на заболяването. Такива са леко сумтящото носно дишане, честото облизване на устата, раздразнителност, може и промени в апетита. Обикновено около 2 денонощия след вирусното натоварване реакцията на организма (и в частност лигавицата на носоглътката) реагира с оток. Секрецията започва по-късно. Така че, да се има предвид щом "протече" нослето, това не е разболяване "от вчера", а от поне 4-5 дни по-рано. И което е МНОГО ВАЖНО - хремата е само локален израз на начална вирусна инфекция, която засяга ЦЕЛИЯ организъм, като по-изразени са промените в тъканите на УНГ областта.

От една продължителна хрема можем да очакваме с голяма вероятност усложнения от страна на ушите, сливиците, долни дихателни пътища. Затова най-важното е да не се подценява хремата като симптом и по възможност да се консултира детето с УНГ лекар. Навременно започнатото комплексно лечение - а не само промивки на носа и капки, е гаранция за бързо овладяване на инфекцията и предотвратяване на усложнения.

Продължителното използване на капки за нос може ли да доведе до проблеми?

Знаем колко е удобно при запушено носле да се приложат отпушващи капки, които бързо подобряват носното дишане и намаляват секрецията. В действителност обаче, отслабването на симптомите не значи лекуване. Повечето хора имат горчив опит как започнат ли с отпушващи капки след това не могат да ги спрат дълго време. Това води до увреждане на фината микроструктура на носната лигавица - в много случаи трайно.

За радост в детска възраст това почти не се случва, но все пак по-продължително прилагане на съдосвиващи - т.е. отпушващи капки, води до задълбочаване на инфекцията, често и до прокървяване от нослето. Затова локално медикаменти в нослето е редно за се прилагат само назначени от УНГ лекар, и то за конкретното разболяване и конкретното дете. Няма универсални и винаги подходящи капки за нос. И да не забравяме, че капките са форма на приложение на лекарство, а не просто някакви безобидни капки. Между отделните продукти разликата е огромна. Същото важи и за медикаментите под формата на спрей.

Навлизаме в сезона на сенната хрема, също така в момента се наблюдава бум на всякакви вирусни инфекции. Как да се ориентираме относно причинителя на хремата - дали е алергична или вирусна, дали има бактериално усложнение?

В сезона на разнообразни вирусни инфекции и пролетта с активизирането на алергичните проблеми, хремата е външно с почти идентични прояви. Разграничаването кое е водеща причина в конкретния момент при пациента може да се прецизира само от УНГ специалист. Добре е да се знае, че няма "чисто" заболяване - само вирусно, или само бактериално, или само алергично. Често те преливат едно в друго.

От начална вирусна инфекция след няколко дни се наслагват и бактерии, а секретът става жълто-зеленикав, т.е. гноен. Възможна причина за това е и дремещата, тиха бактериална инфекция в сливиците, най-често в аденоидните вегетации (т. нар. „трета сливица“), което е и причина за често повтарящи се и бавно преминаващи възпаления на гърлото и ушите.

Друг пример, протрахираната (дълго продължаваща) необилна хрема води до алергизиране на лигавиците - т.е. организмът включва и механизми на защита по алергичен тип, след което и други фактори могат да поддържат секрецията в комбинация с допълнителни алергични прояви като дразнене в очите и кашлица.

Какви съвети давате на родителите, чиито деца имат чести проблеми с хремата?

Винаги им повтарям следното: всички знаем, че предотвратяването на даден проблем е много по-важно и разумно от справянето с вече възникналия проблем. Затова в детска възраст е особено важно да се прилага профилактично почистване на носните ходове с различни видове спрейове и капки на базата на физиологичен разтвор и различни добавки, които, подпомагайки естествената почистваща фунция на лигавиците и поддържайки нормален водно-липиден слой със защитна, бариерна функция, помагат в много голяма степен да се предотврати развитието на заболяване.

Днес разполагаме с голямо разнообразие продукти с добавка на различни природни и хомеопатични съставки, които в много от случаите, особено неусложнените, могат да се прилагат самостоятелно в лечебния процес. Незаменими са и в периода след оздравяване, за предпазване от повторно възаление, което за съжаление е често наблюдавано в първите дни след настъпило видимо клинично оздравяване. Както казваме ние, лекарите, най-лесно се разболява току-що оздравял човек. Кой от разнообразните медикаменти ще се прилага, зависи от много фактори.

Например, спреят за нос на основата на колоидно наносребро - Колдисепт наносилвър, действа директно върху причинителите на заболяването (вируси, бактерии, гъбички) като повлиява възпалението и отока, подпомага регенерацията на носната лигавица и предпазва от последващо излагане на вируси и бактерии. Лечебната сила на среброто е позната от векове, но съвременните нанотехнологии на производство дават специални характеристики на сребърните наночастици. Така че спреят да може да се използва продължително време при необходимост, без риск от привикване или нежелани странични ефекти. Колдисепт наноСилвър спрей за нос е подходящ за деца над 6 г. и възрастни.

За по-малките деца – бебета и в яслена и градинска възраст, също има удобни решения под формата на спрей. Например, Инфлуназал – хомеопатичен спрей за нос с Луфа, който възстановява и облекчава дишането, улеснява изчистването на гъстите секрети и овладява обилната водниста хрема. При алергична компонента, Инфлуназал регулира също така алергичната реакция. Освен, че е приложим от кърмачета до възрастни, той е подходящ и за бременни и кърмещи жени. Огромното предимство на подобни продукти е, че са безопасни и могат да се прилагат продължително време. И клиничната практика показва убедително, че използването им навреме е безценно за поддържането на силен локален имунитет на носоглътката и от там – на добро здраве, и щастливи деца и родители.

През последните години стана много модерно да се почистват секретите в бебешкото носле с аспиратори (помпички) за нос – добра идея ли е това или да се избягва?

Почистването на носните ходове чрез аспирация помага в малък брой случаи- най-вече при бебета, които все още не се изправят в леглото. Имат ползи и при по-големи дечица, когато секретът е много обилен, гъст и не може да се придвижи по физиологичния си път към към края на нослето и към гърлото. В тези случаи помпичките помагат за изчистване на секрета, но веднага след аспириране трябва да се постави медикамент в носа, назначен от лекар, за да започне оздравяване. Само аспирация на секретите, без общо и локално лечение, е като да опитвате да изгребете водата от изворче... все дърпате и все има. Освен това, те се използват само при видими секрети. Много често родителите при усещането, че детето е със запушен нос се опитват "да изтеглят" това, което пречи, но естествено "нищо не излиза". В тези случаи само се задълбочава проблемът, тъй като запушването на носа е следствие и от значително набъбналата носна лигавица от инфекцията. Аспирацията само увеличава оточността, така че трябва да се внимава, когато се прилагат подобни методи.