Интервю с д-р Даниела Меджидиева - специалист по УНГ болести и отоневрология с над 35 години медицински опит. Началник на отделението по професионални УНГ болести и отоневрология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София. Преподавател в Медицински университет - София.
Научните ѝ интереси са в областта на клиничната отоневрология, аудиология, високоспециализираната диагностика и лечение на вестибуларен, слухов анализатор и др.

През лятото искаме максимално да се насладим на почивката край морето, на басейна, понякога отдъхваме и край язовири и реки. Освен положителните емоции обаче, плуването може да доведе и до т. нар. „отит на плувеца“. Кои са факторите, които предразполагат развитието му? 

Високата влажност и горещото време през лятото осигуряват условия за по-бързото и лесно размножаване на патогенните микроорганизми, попаднали в ухото чрез водата от морето, басейните и др. 

Голяма част от засегнатите от външен отит по време и непосредствено след лятната ваканция са децата, които са по-уязвими и поради чисто анатомичната особеност - хоризонталното разположение на Евстахиевата тръба, както и поради все още недоизградения детски имунитет.

Допълнителни фактори, които оказват влияние са: попадане на чуждо тяло в ушния канал, драскотини и наранявания на кожата на ухото по време на почистване, както и прекомерното почистване на ушната кал. Препаратите, които се използват за дезинфекция на водата в басейните, също дразнят кожата на ушния канал и могат да улеснят проникването на патогени. Има и някои заболявания, благоприятстващи развитието на това възпаление: диабет, кожни заболявания, алергии и др.

Какви са симптомите – на какво трябва да обърнем внимание, и колко е спешно посещението на лекарския кабинет?

Първоначално е възможно да има само усещане за сърбеж и дразнене, но то бързо може да премине към болка с нарастващ интензитет. Кожата на ушния канал става зачервена и оточна, влажна. Възможно е от ухото да изтича секрет с неприятна миризма, ухото също така (хрущялната част) е болезнено при натиск, при опъване на ушната мида.

Друг чест симптом е заглъхването на ушите, като може да се забележи и намаляване на слуха. Общата симптоматика може да включва и повишаване на температурата (понякога тя може да достигне 39 С и нагоре), отпадналост, липса на апетит, подути лимфни възли около ухото.

При първи симптоми на силна болка, изтичане на секрет, зачервяване и оток на ухото, трябва да се потърси лекарска помощ. Може да се наложи първо да направим промивка, за да се отстрани натрупването на секрет и да се прегледа с отоскоп състоянието на тъпанчевата мембрана. При външен отит тъпанчевата мембрана е незасегната от възпалението, но при усложнение възпалението се пренася и към нея, а оплакванията се засилват.

Ако усетите болка в ухото, не се опитвайте сами да почиствате ушния канал, тъй като може да се стигне до разпространение на инфекцията навътре в ухото и сериозни усложнения.

Каква е терапията на външния отит и задължително ли се налага антибиотично лечение?

Медикаментозното лечение включва болкоуспокояващи средства, средства за ограничаване на възпалението и намаляване на отока. Може да се вземе проба от секрета от ухото за микробиологично изследване, което ще помогне точно да се определи причинителят на възпалението. Често при външен отит се касае за смесена инфекция, с наличие и на гъбички. В тези случаи се прилага и антимикотичен препарат. 

Имам много добър опит в практиката си с капките за уши Колдисепт наноСилвър, които са предназначени за лечение на възпаления на външното ухо с различна етиология. Препоръчвам ги не само за лечение при външен отит, но и като превенция – преди и по време на лятната почивка, тъй като създават защитна бариера върху повърхността на ушния канал.

Капките Колдисепт наноСилвър съдържат наночастици сребро и мед, и имат антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. Други две от техните съставки – глицерол и пропилен гликол – буквално почистват и изсушават ухото, и така правят средата неблагоприятна за бактериален и гъбичен растеж. Противовъзпалителният им ефект спомага за намаляване на болката, подуването и дискомфорта, като се накапват в ушите 3 пъти дневно по 5 капки.

Освен капките за уши, топлината има успокояващо действие срещу болката. Може да използвате топла хавлиена кърпа или бутилка с гореща вода, увита с плат, която да задържите към ухото.

Не се прибързва с антибиотичното лечение, но при установяване на бактериална инфекция, в случаи на висока температура, силно влошено общо състояние и риск от пробив на тъпанчевата мембрана, това са категорични признаци, че антибиотикът е належащ.

Как да се предпазим от отит на плувеца?

Както вече споменах, твърде честото почистване на ушната кал е погрешно, тъй като тя има важни защитни функции. Служи за естествена бариера срещу патогените, улавя и задържа болестотворните причинители (бактерии и гъбички), както и прашинки и други замърсители и т.н. Също така, почистването на ушите трябва да е внимателно, а не агресивно, за да се предпази кожата от нараняване, което представлява входна врата за патогените. 

Разумно е да се избягва плуване в замърсени водни площи, в недобре поддържани басейни. Ако сте предразположени към чести ушни инфекции, може да е полезно поставянето на тапи за уши по време на плуване.

Ако след плуване в ушния канал се задържи вода, наклонете главата си на съответната посока и я изтръскайте. Може също ушната мида да се изтегли неколкократно под различен ъгъл.И след всяко плуване препоръчвам ушните канали да се подсушат – внимателно и с помощта на чиста кърпа.