Д-р Гузал Тажибаева е един от най-опитните и успешни треньори в областта на лайф и бизнес коучинга. За своя повече от 15-годишен опит на работа с хора в групи и индивидуално, развива професионалната си интуиция по отношение на човешките характери, техните силни и слаби страни, които са в основата на победите и пораженията. Родом е от Узбекистан, където завършва медицина и работи като неотолог. През 1998 за първи път се запознава със суфистската медицина и от тогава насочва интереса си към задълбочено изучаване на „Канон на медицинската наука“ на Авицена и суфистки духовни и оздравителни практики. Вдъхновена от срещата си с Мирзакарим Норбеков, през 2001 заминава за Москва, където води курсове за самовъзстановяване на човека, тренинги по личностен ръст и развитие на интуицията.

По време на феситвала "Свободата да бъдеш" тя ще изнесе лекция на тема "Развиване на интуицията".


Ето какво ни сподели д-р Гузал Тажибаева относно интуицията:

"Разбира се, всеки от нас още от момента на раждането си, притежава различни интуитивни способности.

Способността да чувстваме приближаването на опасност или неблагоприятни събития, да усещаме лъжата, скрита зад красиви думи и убедителни доводи, да изпитваме безпокойство по повод нерешени проблеми, чиито последствия могат да ни донесат загуба. Състоянията на безпокойство, тревога, страх са своего рода звънец, който привлича вниманието ни към назряваща ситуация. 

Точно по същия начин, някъде на много дълбоко ниво, вътре в нас,  сработва индикатор, отчитащ неблагородното поведение, бъдещо предателство или измама. Дори без да го осъзнава, нашето подсъзнание забелязва тези елементи-предшественици в поведението на другия човек и реагира на тях със смутно чувство – ВНИМАНИЕ, БЪДИ БДИТЕЛЕН! Но са доста малко хората, които наблюдават своето вътрешно състояние, а още по-малко са онези, които умеят да интерпретират сигналите му.

И способността да ходи е дадена на човек по рождение, способността да говори – също. Известни са обаче случаи, когато деца са се намирали в среда на животни от ранна възраст. В семейство на родители алкохолици дете е живяло с куче. Две, оцелели след катастрофа деца, две години са се намирали в джунглата. Тези деца, израснали в изолация от хората, така и не са се научили да ходят и говорят и дори просто да стоят изправени. Те са можели само да пълзят и да издават определени звуци. Отсъствието на подходящи за развитие на способностите условия е довело до загубата на тези способности.

Точно по същия начин човек, надарен с интуиция, който не я използва, губи достъп към нея. От най-ранна детска възраст, попадайки в среда на готови отговори на своите въпроси, на готови решения, които ни дават родители и учители, на точни инструкции как да живеем и как да постъпваме, като получаваме поощрение за послушание и изпълнителност, ние постепенно се превръщаме в зомбирани логици с атрофирала интуиция.    

Интуицията е опасна. Опасна е за онези, които желаят да контролират съзнанието ви и да управляват поведението ви. Човек с развита интуиция никога не ще позволи някой да манипулира решенията му или да го насочи към пропаст, просто защото ще се почувства зле в подобна ситуация и ще се отстрани от нея. И при това съвсем не е задължително той да осъзнава приближаващата опасност. Например намирате се в някаква компания, в вас се появява желанието да си тръгнете, започва да ви боли главата или се появява някакъв друг физически дискомфорт. Вие слушате своето желание, ставате и си тръгвате точно в разгара на веселбата, макар че приятелите ви молят да останете. Впоследствие научавате, че след като сте си тръгнали, там е имало бой, престрелка, някой е бил ранен, някой – убит...  Като сте послушали себе си, вие сте избегнали опасността. По аналогичен начин на ниво бизнес, финанси може да се появи желание да продадете своя дял от някакво предприятие, в момент, когато все още нищо не предвещава падение в тази сфера и така в последствие да избегнете загубите.

Интуицията има и друга страна – способността  да чувстваш своя път, влечение към онези хора, към онези решения, които предвещават вашия успех, с които са свързани бъдещи благоприятни събития в живота ви. Като слушаме сърцето си, вървим натам, където ни очакват, където сме необходими.

Интуитивният човек става чувствителен и отзивчив, внимателен към чувствата на другите хора, бдителен и осъзнат, любящ. Можем да го кажем и по друг начин – като разкриваме в себе си любов, осъзнатост, чувствителност и бдителност, ние ставаме по-интуитивни. Интуитивният човек може да е предприемчив и тогава той извлича финансова полза от своята интуиция. Интуицията му помага да различи сред стотиците идеи, които се раждат в съзнанието му, глупавите, смешните, странните, нереалистичните, носещите загуби, опасните, празните идеи и да реализира именно онези, които в бъдеще ще дадат плодовете на благосъстоянието. 

Най-бързият начин да развиете интуицията си е като изключите логиката: да се озовете при неизвестни обстоятелства, в непредсказуеми условия или пред лицето на опасността. Когато нямате източници на информация, от които можете да намерите решение и няма кого да помолите за съвет. В подобни обстоятелства интуиция се пробужда, обострят се инстинктите, включва се рефлексът за търсене – започваме да търсим изход от ситуацията, като се базираме на своя усет.

Разбира се, за тренировка на интуицията има различни упражнения, но първото, което трябва да сторите, е да повярвате в нейното съществуване. 

Интуицията е многостранна. Една от страните й е вашата осъзнатост. Осъзнаване на себе си, на тялото си, на чувствата си, разбирането на това кое и как влияе върху вашето вътрешно състояние.

Следващ момент е подтикът на състоянието, в което си задавате въпрос и получавате правилния отговор или най-доброто решение. Да го наречем „състояние на знание“. Най-лесно е да наблюдаваме и открием различните състояния в себе си при тренировката с черно-бели карти, но значително по-трудно е да пренесем тази практика в живота, върху конкретни ситуации.

Като тренирате регулярно, вие започвате да откривате в себе си две различни състояния: състоянието, в което всяко решение е вярно /определяете вярно всяка карта/ и състоянието, в което на 100% грешите. С всяка тренировка все по-отчетливо усещате как определени емоции прекъсват „вярното“ състояние. Такива са радостта, че най-сетне започва да се получава, страхът да сгрешите, зависимостта от резултата „а какво ако не се получи?“. С помощта на тренировките ще се научите да отличавате „истината“ от „лъжата“, интуитивното чувство от гласа на логиката. Но главният ключ към реалните резултати е ДОВЕРИЕТО.

Има много други интересни упражнения, които практикуваме на специалния курс за развитие на интуицията. Няма подробно да се спирам на тях, понеже само тренировките с карти са 7 основни вида. А има още и тренировки с числа, със състояния, работа по отстраняване на собствените страхове и слабости...

Доста по-важно е да кажем за способностите, които се разкриват благодарение на тези тренировки. Това е умението „да чуваш“ или „получаваш“ информация от бъдещето или от определен човек, като се настроиш с него на една вълна, подобно на радиоприемник. Умението „да предаваш“ информация на друг човек. Умението да скриеш нужната информация така, че намиращият се до вас сензитивен човек да не я прочете. Има случаи, когато е полезно да скриеш идея от конкурента например. Да предвиждаш бъдещо събитие. Формиране на ситуация. Внасяне на промени в бъдещо събитие.

Как да не объркаме интуицията със страха? Необходимо е да изучаваме себе си и своя страх. Човек, който опознава себе си, постепенно се освобождава от придобитите страхове, които са базирани на предходни несполуки, страдания и загуби. Подобен страх престава да се намесва в неговите избори днес. Той може да изпитва страх от неизвестността пред нещо ново, например пред смяна на работата или дейността, пред нови отношения, проекти. Но страхът от неизвестността се отличава от страха, който предупреждава за опасност. В страха от неизвестността има нещо приятно, страхуваш се, изпитваш вълнение, но в същото време ти се иска да се потопиш в него. Подобно на страха на влюбения преди първата среща с възлюбената.За разлика от него, страхът-предвестник на реална опасност е студен, отблъскващ, не ти се влиза в него. И колкото по-голяма е опасността, която ни очаква, толкова по-неприятно е чувството. Затова, човек, който се тренира, работи върху себе си, рядко може да обърка тези два страха. Той познава тази разлика на нивото на тялото си, на нивото на усещанията.

Интуитивният човек също може да вземе решение, което не е изгодно, не е полезно за него, но за него то няма де е „грешно“. За разлика от човека с неразвита интуиция, той прекрасно вижда и осъзнава всички последствия от своите избори. Затова, когато дойде време и настъпи онзи най-неблагоприятен момент, той не страда, не обвинява себе си или другите. Той има възможност да се възползва от времето и да се подготви, за да смекчи удара. Обикновено подобни, предварително неизгодни за себе си решения, човек взима в името на висши ценности: в името на любовта, в името на родината, в името на честта, в името на дружбата.

Хората със спяща интуиция са недалновидни. Като взимат решение въз основа на емоциите, страха или алчността, като постъпват „като всички“ изпускат щастието си или си създават проблеми. Попадат в мрежите на измамници, работят на нелюбима работа, живеят с нелюбим човек, поставят си цели, които не ги правят щастливи... Интуицията прави човека могъществен."

*Билетите за фестивала за изчерпани, но всеки желаещ може да посети някоя от 5-те безплатни лекции. Записването за тях започва в деня фестивала, от 9 часа. Още подробности можете да разберете тук