Онзи ден получих доста силен "шамар" от една позната. Докато развълнувано и обяснявах като млада майка, каквато бях, че синът ми започна да яде постепенно различни храни, които включвах в менюто му след 6-тия месец, според новата таблица за плодовете, зеленчуците и зърнените храни, тя ме прекъсна и изсумтя: "Аман от такива съвременни майки, които гледат децата си по наръчник! Това да не ти е инструкция за новата пералня?" Замълчах си и не казах нищо, защото нямаше смисъл да започвам дебат, който със сигурност щеше да бъде безмислен. 

Продължих да бутам количката и мислено се питах дали не преувеличавам, дали не сгреших, когато не послушах майка си, която ми казваше да започвам постепенно със соковете от третия месец... Но поглеждайки от време на време в количката, единственото, което виждах, бе едно щастливо бебе, което беше съвсем нормално. 

След това се усмихнах на себе си и си казах: "Да, аз съм "модерна майка"!

Детето ми не е родено в края на 20 век, а през 21-ви, в ерата на информацията, Интернет, смартфоните, умните телевизори и всички онези технологии, които през 90-те са изглеждали като фантастичен филм.

Това, което лекарите някога смятаха за неправилно за бебета, днес доказано е погрешно. Изследванията напредват с огромни темпове, лекарите се учат още повече и светът се променя със скорост, каквато едва ли някога нашите баби и дядовци са могли дори да предположат. Преди нямаше почти никаква информация, а днес - изобилието е навсякъде, а чичо Гугъл е само първият и най-лесен вариант. Просто трябва да се научим да търсим на правилното място. 

Разбирам, че всяка майка прави това, което смята за най-правилно за детето си, но откога изкуственото мляко е по-добро от майчиното? Или соковете по-добри от водата? 

Не мога да разбера как книга от 90-те години би могла да замени съвременните и модерни препоръки на СЗО, УНИЦЕФ, Асоциациите на педиатрите по света и т.н... На нас явно ни е по-лесно да слушаме и да повярваме на някой, който се е изпатил, отколкото да потърсим консултация със специалист, за да се информираме правилно.

Да, понякога същите тези специалисти насърчават майките да се протегнат към адаптираните млека и да започнат с кашичките преждевременно. Понякога същите тези специалисти имат противоречиви мнения за всички важни въпроси, които вълнуват нас, маките - от кърменето, та чак до антибиотиците.

Затова, мили майки и изобщо родители, научете се винаги да търсите второ мнение, случайте различни съвети и най-важното - ако нещо не ви се струва окей, просто не го прилагайте. 

Съветите на майка ви, свекърва ви, сестра ви не винаги са най-добрите. Запомнете това! Ако едно дете не е имало проблеми, свързани с алергии или непоносимост към дадена храна, то това не значи непременно, че друго няма да има. Познавам много майки, които кърмеха децата си и след годинка, просто защото не можеха да ги отбият и да ги научат. Но знаеш ли, че това е вредно?

И да, ако искаш, рови се по форумите, разните сайтове, консултирай се... прави всичко онова, което искаш и смяташ за редно, но никога не взимай прибързани решения. Ти си майка и като такава искаш най-доброто за детето си! Следователно запомни: знанието не може да навреди на детето ти. Виж, невежеството да!

И хиляди пъти да трябва да избирам наново, пак бих предпочела да бъда "модерна" майка. А ти?