Защо хората, които нямат деца, се чувстват сякаш техен граждански дълг e да съдят и критикуват онези от нас, които са родители? Няма ръководствo за това!

Всички се учим в движение. Четох една статия, написана от 45-годишна жена, която се нарича "бездетна", макар и в публикацията да споменава, че има доведен син и снаха. Е, същата тази жена, заявява, че макар и да е "бездетна" има повече опит в гледането на деца от доведения си син и съпругата му. Може и да е права. Но да гледаш дете и да бъдеш майка са две много различни неща. Тя продължаваше да се кара на снаха си за това, че се впечатлява от "всичко, което детето й прави", намирайки подобен стил родителство за "изтощителен".

На 12-годишна възраст бях отговорна за по-малкото си братче и сестриче, които все още носеха памперси. Аз сменях пелените им, хранех ги, перях, чистех къщата, играех си с тях и все още намирах време да почета книга, докато те спят.

Преди да имаме собствени деца е лесно да бъдем експерти, защото нямаме ни най-малка идея колко е сложно да бъдеш родител. Колко лекомислена е тази жена да сравнява гледането на дете с любовта на една майка към собственото й отроче. Съществува емоционална връзка, когато не можеш просто да се обадиш на родителите да си вземат детето, когато грижата за него не е временна и когато това дете всъщност е сърцето ти, разхождащо се спокойно по света.

Тя обвинява снаха си, че е прекалено загрижена и ангажирана за живота на хлапето. Тя дори стига дотам да заяви, че се страхува, че постоянното внимание разглезва детето! Важна новина, бабче: никой не може да обича детето си прекалено много.

Децата ми са центърът на моята Вселена, а да ги отгледам е най-важното нещо, което ще направя някога. Какво, по дяволите, е по-важно от това да възпитаме следващото поколение човешки същества? Гордея се с факта, че децата ми са мой приоритет. Приемам сериозно ролята си на майка. Първата ми отговорност е към моите деца. Ако някой не харесва това - хубаво, но не се подигравайте на майките, които дават всичко от себе си. Родителството не е конкурс.

Бебетата не идват с инструкции за експлоатация и родителството не е точна наука. На практика може да четете, колкото си искате, да бъдете професионална детегледачка и да си мислите, че знаете какво е чувството да бъдеш майка, но докато не подържите това дете в ръцете си и не изпитате момента, в който осъзнавате, че се взирате в очите на най-важния човек, когото някога ще срещнете, нямате представа какво е майчинството. По дяволите, аз също си мислех, че зная всичко за отглеждането на деца... докато нямах свои. След това разбрах, че не съм знаела нищо.