X

Ако нямате деца, не ми казвайте как да отгледам своите!

от в 09:00 на 01.04.2016 в Всичко за теб | Семейство


Ако нямате деца, не ми казвайте как да отгледам своите!

Ако нямате деца, не ми казвайте как да отгледам своите!

Защо хората, които нямат деца, се чувстват сякаш техен граждански дълг e да съдят и критикуват онези от нас, които са родители? Няма ръководствo за това!

Всички се учим в движение. Четох една статия, написана от 45-годишна жена, която се нарича "бездетна", макар и в публикацията да споменава, че има доведен син и снаха. Е, същата тази жена, заявява, че макар и да е "бездетна" има повече опит в гледането на деца от доведения си син и съпругата му. Може и да е права. Но да гледаш дете и да бъдеш майка са две много различни неща. Тя продължаваше да се кара на снаха си за това, че се впечатлява от "всичко, което детето й прави", намирайки подобен стил родителство за "изтощителен".

На 12-годишна възраст бях отговорна за по-малкото си братче и сестриче, които все още носеха памперси. Аз сменях пелените им, хранех ги, перях, чистех къщата, играех си с тях и все още намирах време да почета книга, докато те спят.

Преди да имаме собствени деца е лесно да бъдем експерти, защото нямаме ни най-малка идея колко е сложно да бъдеш родител. Колко лекомислена е тази жена да сравнява гледането на дете с любовта на една майка към собственото й отроче. Съществува емоционална връзка, когато не можеш просто да се обадиш на родителите да си вземат детето, когато грижата за него не е временна и когато това дете всъщност е сърцето ти, разхождащо се спокойно по света.

Тя обвинява снаха си, че е прекалено загрижена и ангажирана за живота на хлапето. Тя дори стига дотам да заяви, че се страхува, че постоянното внимание разглезва детето! Важна новина, бабче: никой не може да обича детето си прекалено много.

Децата ми са центърът на моята Вселена, а да ги отгледам е най-важното нещо, което ще направя някога. Какво, по дяволите, е по-важно от това да възпитаме следващото поколение човешки същества? Гордея се с факта, че децата ми са мой приоритет. Приемам сериозно ролята си на майка. Първата ми отговорност е към моите деца. Ако някой не харесва това - хубаво, но не се подигравайте на майките, които дават всичко от себе си. Родителството не е конкурс.

Бебетата не идват с инструкции за експлоатация и родителството не е точна наука. На практика може да четете, колкото си искате, да бъдете професионална детегледачка и да си мислите, че знаете какво е чувството да бъдеш майка, но докато не подържите това дете в ръцете си и не изпитате момента, в който осъзнавате, че се взирате в очите на най-важния човек, когото някога ще срещнете, нямате представа какво е майчинството. По дяволите, аз също си мислех, че зная всичко за отглеждането на деца... докато нямах свои. След това разбрах, че не съм знаела нищо.Теми   деца | майка | родители

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.