X

Как да научите детето си да заспива лесно нощем

от в 10:30 на 29.03.2016 в Всичко за теб | Семейство

Оцени тази статия:
Как да научите детето си да заспива лесно нощем Силвия Дупчанова

Как да научите детето си да заспива лесно нощем

Как да научите детето си да заспива лесно нощем

Докато навършат двегодишна възраст, бебетата прекарват 13 месеца от живота си в сън – трудно е за вярване като се сетите за всички безсънни нощи, които сте прекарали с тях, нали? Сънят е един от стълбовете на здравето за хората от всички възрасти и оказва сериозно влияние на всички функции на организма, но е от най-голямо значение за бебетата по няколко причини.

Доктор Лиса Мелцер, експерт по по проблемите, свързани със съня, обясни колко е важен сънят за децата през първите им години: „Едно от най-важните неща, които се случват през първата година от живота и особено по време на сън при бебетата е, че мозъците им постоянно се пренареждат и обработват информацията, което им помага да се научават.”

Не само когнитивното, но и физическото развитие се случва по време на съня, тъй като хормоните на растежа се отпускат именно тогава. Ако помолите който и да е родител да допълни изречението "Когато бебето ми е уморено, то е..." ще получите отговори като "нервно", "раздразнително", "плачливо" - което доказва, че сънят на бебето е от съществено значение не само за него, но и за родителите му.

Ако някога сте си мислили "Чувствам се егоистка, защото искам детето ми да спи, за да мога и аз да си почина", доктор Мелцер смята, че изобщо не трябва да изпитвате вина - "Сънят е от съществено значение за благосъстоянието на тялото и липсата му не влияе никак добре на никого. Повтарям това на родителите и им казвам, че проучванията ясно доказват, че бебетата, които са се научили да спят добре на около 11 месеца, имат по-малко депресирани майки, когато са възраст между 2 и 4 години". Но доктор Мелцер, която също е майка, знае, че това е лесно да се каже и доста трудно да се направи. Последователната рутина преди лягане е нещото, което прави заспиването възможно за всеки член на семейството.

Представяме ви подходящ режим за преди лягане от само три стъпки, който е тестван от повече от 100 майки и бебета. Дори и при вас да не проработи, може да използвате някой от методите си, за да приспите хлапето си, а след това и себе си. Четете нататък.

Топла баня

Здравните експерти сериозно препоръчват родителите да се свързват със своите бебета кожа в кожа. Топлата вана позволява да го направите чрез игра - с мехурчета и нежно пръскане и така ще успокоите детето си след дългия ден, а ароматизираните продукти могат да намалят плача преди сън.

Масаж

Връзката кожа-с-кожа по време на масаж може да бъде дори по-значимо, отколкото по време на баня, тъй като така се чувствате емоционално по-близо до вашето бебе. Ежедневният масаж има редица предимства - може да облекчи безпокойството на бебето, да го успокои и да намали плача, да благоприятства храносмилането, да му помогне да разпознае и отговори на вашия език на тялото и още много, включително и по-дълъг и дълбок сън.

Тишина

След банята и масажа, дръжте бебето близо за вас още малко, преди да го оставите да спи. Този период на тишина, в комбинация със слабо осветление, може да включва четене, говорене или приспивни песни - каквото отпуска бебчето ви. Експертите обаче съветват да не приспивате детето си, хранейки го, а е по-добре да го нахраните и след това да го успокоите с гласа си.

Последователната рутина преди лягане, която трябва да настъпва по едно и също време всяка вечер, ще помогне на бебето ви да се успокои, да се отпусне и да заспи дълбоко и трайно, което ще даде на вас самите възможността да се сгушите в леглото и да получите заслужения добър нощен сън. Все пак щастливо, здраво и добре отпочинало бебе означава щастлива, здрава и добре отпочинала майка!


Теми   бебе | родители | сън

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.