Докато навършат двегодишна възраст, бебетата прекарват 13 месеца от живота си в сън – трудно е за вярване като се сетите за всички безсънни нощи, които сте прекарали с тях, нали? Сънят е един от стълбовете на здравето за хората от всички възрасти и оказва сериозно влияние на всички функции на организма, но е от най-голямо значение за бебетата по няколко причини.

Доктор Лиса Мелцер, експерт по по проблемите, свързани със съня, обясни колко е важен сънят за децата през първите им години: „Едно от най-важните неща, които се случват през първата година от живота и особено по време на сън при бебетата е, че мозъците им постоянно се пренареждат и обработват информацията, което им помага да се научават.”

Не само когнитивното, но и физическото развитие се случва по време на съня, тъй като хормоните на растежа се отпускат именно тогава. Ако помолите който и да е родител да допълни изречението "Когато бебето ми е уморено, то е..." ще получите отговори като "нервно", "раздразнително", "плачливо" - което доказва, че сънят на бебето е от съществено значение не само за него, но и за родителите му.

Ако някога сте си мислили "Чувствам се егоистка, защото искам детето ми да спи, за да мога и аз да си почина", доктор Мелцер смята, че изобщо не трябва да изпитвате вина - "Сънят е от съществено значение за благосъстоянието на тялото и липсата му не влияе никак добре на никого. Повтарям това на родителите и им казвам, че проучванията ясно доказват, че бебетата, които са се научили да спят добре на около 11 месеца, имат по-малко депресирани майки, когато са възраст между 2 и 4 години". Но доктор Мелцер, която също е майка, знае, че това е лесно да се каже и доста трудно да се направи. Последователната рутина преди лягане е нещото, което прави заспиването възможно за всеки член на семейството.

Представяме ви подходящ режим за преди лягане от само три стъпки, който е тестван от повече от 100 майки и бебета. Дори и при вас да не проработи, може да използвате някой от методите си, за да приспите хлапето си, а след това и себе си. Четете нататък.

Топла баня

Здравните експерти сериозно препоръчват родителите да се свързват със своите бебета кожа в кожа. Топлата вана позволява да го направите чрез игра - с мехурчета и нежно пръскане и така ще успокоите детето си след дългия ден, а ароматизираните продукти могат да намалят плача преди сън.

Масаж

Връзката кожа-с-кожа по време на масаж може да бъде дори по-значимо, отколкото по време на баня, тъй като така се чувствате емоционално по-близо до вашето бебе. Ежедневният масаж има редица предимства - може да облекчи безпокойството на бебето, да го успокои и да намали плача, да благоприятства храносмилането, да му помогне да разпознае и отговори на вашия език на тялото и още много, включително и по-дълъг и дълбок сън.

Тишина

След банята и масажа, дръжте бебето близо за вас още малко, преди да го оставите да спи. Този период на тишина, в комбинация със слабо осветление, може да включва четене, говорене или приспивни песни - каквото отпуска бебчето ви. Експертите обаче съветват да не приспивате детето си, хранейки го, а е по-добре да го нахраните и след това да го успокоите с гласа си.

Последователната рутина преди лягане, която трябва да настъпва по едно и също време всяка вечер, ще помогне на бебето ви да се успокои, да се отпусне и да заспи дълбоко и трайно, което ще даде на вас самите възможността да се сгушите в леглото и да получите заслужения добър нощен сън. Все пак щастливо, здраво и добре отпочинало бебе означава щастлива, здрава и добре отпочинала майка!