Със сигурност ти се е случвало да казваш, че по време на някое от упражненията, ще умреш, но следващия път е добре да не използваш чак толкова тежки думи, защото не е толкова смешно!

Да имаш алергична реакция към физическите упражнения звучи като извинение да не посещаваш фитнес залата. Но за малка част от населението - около 50 души на всеки 100 000 това е напълно основателна причина за избягване на каквито и да било натоварвания. 

Състоянието е по-известно като анафилаксия и причинява остра алергична реакция, в резултат на която тялото отделя голямо количество хистамини. Част от симптоматиката е свързана с насълзени и подути очи, затруднено дишане, уртикария и сърбеж на кожата. Според Popular Science при 30 до 50% от хората с такива проблеми реакцията настъпва, когато упражненията се комбинират с определени храни като домати, чушки, соя и ядки. В други случаи тя може да се задейства, когато упражнението се съчетава с лекарства като аспирин.

Случва се обаче, някои жени да получат алергична реакция, когато са в цикъл поради високите нива на естроген. При други алергията се проявява от самото упражнение, особено при по-силови спортове като джогинг, тенис, танци и колоездене. Това явление все още е относително неизвестно и е трудно да се тества.

Лечението е подобно на това при алергия - избягваш нещата, които я причиняват, използваш антихистамини, вземаш стероиди или си носиш спрей. Имай предвид, че ако симптомите са налице, веднага трябва да се консултираш с лекар, защото колкото повече се натоварваш, толкова по-лоша може да стане реакцията. 

И все пак, момичета, това, че просто понякога ви помързява и не ви е до тренировка, не значи, че сте алергични!