С всеки изминал ден все повече и повече хора се оплакват от проблеми с мозъчната дейност – от разсейването (т.е. неспособност да се съсредоточат и да съберат мислите си в решаването на определени проблеми), до трудности със съхраняване на информация при четене на големи текстове, а да не говорим за прочитане на цяла книга.

Искат да подобрят дейността на мозъка като цяло и паметта си в частност. Парадоксалното е, че този проблем е не се наблюдава само при възрастните, но и при по-младите. Въпреки това, много от тях дори не се замислят защо се случва. Обикновено те автоматично приписват това на стреса, умората, нездравословния начин на живот и т.н., макар и това да не са основните причини. Сред пациентите има много, които са под 70-годишна възраст и които по принцип не би трябвало да имат проблеми с паметта или с мозъчната дейност. Тогава каква е причината?

Причината се ражда тогава, когато в един знаменателен ден решите да бъдете в постоянна “връзка” с информацията в Интернет. И няма значение дали сте принудени поради служебна необходимост, скука или заради елементарен страх да не бъдете на ниво, т.е. страх да не бъдете заклеймени като бяла врана и ексцентрична фигура сред себеподобните ви.

Още през 2008 г., е било известно, че средният потребител в Интернет чете не повече от 20% от текста, публикуван на страницата и избягва големи абзаци! Нещо повече, специални изследвания са показали, че хората, които постоянно са свързани към мрежата, сканират текста като робот – грабват от всякъде коренно различни парчета от данни, постоянно преминават от едно място на друго и оценяват информацията от гледна точка на това дали могат да изпратят на някого, но не за да я обсъдят, а най-вече, за да предизвикат емоции под формата на възмущение, придружени от кратки бележки и възклицания в SMS формат.

Проучването установява, че страниците в Интернет, както вече бе споменато, могат да не бъдат прочетени, а разгледани накратко в определен модел, наподобяващ латинската буква F. Потребителят първо чете началните няколко реда на текстовото съдържание на страницата (понякога дори напълно, от начало до край), след това скача в средата на страницата, в която пише няколко реда (като правило, само частично, не чете всичко), а след това преминава бързо надолу до самата долна част на страницата.

Червената зона е тази, в която вниманието на читателя се задържа най-дълго.

Жълтата зона – беглата видима площ. Сините и сивите зони – не са четени от всички.

Ето защо, най-ефективният начин за представяне на информация на обикновения потребител в Интернет, е тя да се покаже под формата на обърната пирамида (т.е. в съответствие с принципа “колкото повече отиваме надолу, толкова по-малко важна информация трябва да бъде представяна”) със задължително разпределение на ключови думи (така че потребителите да разбират информацията, че е важна) и разкриването на не повече от една идея на абзац. Това е единственият начин да се задържи вниманието на страницата, колкото е възможно по-дълго. Ако при най-малко спускане надолу плътността на информацията намалява, или по-лошо, се увеличава, то много хора няма да задържат погледа си върху нея.

Интернет е истински наркотик! Той е абсолютно безполезен, но човек не може да живее без него и развива зависимост, а наркоманията не се лекува...

От проблеми с възприемането на информация се оплакват всички хора, които за заети в различни степени на квалификация и професии – от висококвалифицирани университетски преподаватели до обслужващ персонал за обслужване на перални машини. Подобни оплаквания могат да се чуят най-често в академичната среда, т.е. от тези, които по правило са принудени да се затворят и да си взаимодействат с хора на дневна база (да учат, да изнасят лекции, да вземат изпити и т.н.) – те докладват, че вече нивото на четене и възприемането на информация от година на година пада все по-ниско и по-ниско.

Повечето хора изпитват огромна трудност при четене на големи текстове, да не говорим за книга. Дори и в блог постове - повече от три или четири точки, като че ли за по-голямата част от хората са твърде трудни и досадни за четене и не се разбират. Едва ли има човек, който не сте чували да използва едно от най-популярните твърдения в мрежа “твърде дълго е – няма да го чета”, което обикновено е написано в отговор на предложението да прочете нещо по-дълго от няколко десетки реда. Порочният кръг е следният – няма смисъл да пишете много, защото почти никой няма да го чете, а намаляването на текста води до по-слаб ум не само в читателите, но в писателите. В резултат на това, ние имаме това, което виждаме днес – масивно оглупяване и закърняване на мозъка.

Дори хора с добри умения за четене казват, че след един ден на маневриране в интернет, сред десетки и стотици електронни писма, те са физически неспособни да започнат дори много интересна книга, защото прочита само на първата страница се превръща в реално изтезание.

Четенето не се получава преди всичко, защото:

а) не е възможно да се насилим да спрем сканирането на текста, търсейки ключовите думи в него;

б) сложният синтаксис се среща повече в класиката, научните разработки или произведения, който напълно отсъства в т.нар. SMS – изразяване.

В резултат на това може да препрочитаме едно и също нещо по няколко пъти!

Но това не е всичко. Тъй като постоянната връзка с Интернет бързо влошава човешките умения, ние не сме способни да получаваме смислена информация, да анализираме, да четем и да използваме въображението си. Дори по-лошо – фактът, че 80% от хората, които стоят в интернет са там поради съмнително забавление или изтеглят информация, която е с отрицателна културна стойност.

По-голямата част от хората (особено младите), прикрепени към подобно съдържание в продължение на най-малко един ден, им влияе не само умствено – изпадат в депресия, граничеща с паника, но реално стигат до физическо пречупване, наподобяващо наркотици. Опитайте да изключите импровизираната трибуна въобще и се опитайте да живеете без нея най-малко 2-3 дни.

Съществува мнение, че способността за ефективно възприемане на сложни текстове и четенето на сложни книги скоро ще стане елитна привилегия, достъпна само за конкретен кръг от хора. Идеята не е нова, тъй като още в романа на Умберто Еко “Името на розата”, авторът е предложил да се позволи да влизат в библиотеката само тези, които са в състояние и желаят да въприемат сложни знания. Всички останали ще могат да четат, но само онлайн.

С една дума, нито с хапчета, нито с добавки или диета можете да спрете деградацията на мозъка. Може да помогне само това да търсите “Полезната информация”. Прекратете допускането до системата за обработка на информация всички видове отпадъци и ежедневното натоварване на мозъка. Това ще се окаже сложен процес за доста хора, а някои – за съжаление вече са изпуснали влака.

Ето обобщението накратко:

1. Без постоянна връзка с информация / Интернет – смартфони, таблети и т.н./ вие дори не можете да отидете до тоалетната. Това ви прави мудни, апатични, а състоянието на мозъка е такова, че той не може да мисли и да анализира. И като типичен наркоман вие, разбира се, сте убедени в обратното – Интернет прави живота ви ярък, наситен, удобен и т.н., и вие лично се чувствате като човек, който винаги е наясно с всичко.

2. Благодарение на тези устройства в мозъка ви постъпва непрекъснат поток от всички видове боклук, влиза информация само за изпълнение на примитивна, ниско квалифицирана работа. Вие не можете да говорите свързано, нито да пишете, нито да четете – вашата реч е разпокъсана и наводнена с думи-паразити. Говорейки с някого за нещо, едва ли бихте могли да подберете правилните думи, а при слушането на някого – бързо губете нишката и започвате да се отегчавате и прозявате. Не можете да пишете, защото почти всяка дума е пълна с грешки, а как да използвате пунктуацията – дори не знаете.

3. Мобилната комуникация трябва да се използва само в случай на извънредна ситуация. Например, ако отидете до непознат град и да не можете да се ориентирате – тогава наистина ще ви се наложи да позвъните. Или сте закъснели за важна среща – обадете се, т.е. използвайте мобилния си телефон само за приемане или предаване на информация, необходима за бизнеса ви. А през останалата част от времето, изключвайте телефона си. Въпреки това, ще ви е трудно да си представите да направите всичко това, нали?

4. Нужно е бъдете подготвени за това, че всички от обкръжението ви, меко казано няма да ви разбират. Ще ви кажат, че сте откачили, но не забравяйте, че вие сте обект на информация, която трябва да атакувате и да защитавате. По думите на президента на CBS News, Ричард Селант: “Нашата работа е да продаваме на хора, не това, което искат, а това, от което ние имаме нужда.”

5. И накрая, трябва отново да се научите да четете книги. Истински книги! Ще бъде трудно, но се опитайте. Не е необходимо да се насилвате – първия ден прочетете половин страница, на следващия – цялата страница, а на третия ден – страница и половина и т.н. Имайте предвид, че тялото ще  се съпротивлява– и това ще трае, докато мозъкът ви не се изчисти.

Накрая не ви пожелавам късмет, защото в случая той съвсем не е това, от което се нуждаете.