Някои може би са свикнали да си почиват от грима, но стане ли думи от рутината за грижа за кожата, ни е по-трудно. Може би се страхуваш, че кожата ти не е достатъчно свежа или ще се появи акне. Не се притеснявай – време е да оставиш кожата ти да подиша за малко.

Ние също обичаме маските за лице, кремовете и други продукти, но има и някои плюсове от това да ги пропуснем.

  • Кожата ти знае как да се грижи за себе си

Без продуктите кожата ти ще се снабдява по-лесно с кислород, което ще регенерира еластин и колаген.

Тя произвежда и веществото себум. Макар и то понякога да омазнява кожата, има и много положителни ефекти. Себумът действа като бариера срещу микроорганизми, като овлажнява кожата ни. Остави я да поеме нещата в свои собствени ръце.

Непрекъснатата употреба на овлажнители „подлъгва“ кожата ти, че няма нужда да създава веществото. Но ако кожата ти е свикнала на продуктите, не ги спирай рязко.

  • Преустановяването на рутината за грижа за кожата не е за всеки

Полезно е да си починем от всички продукти, ако предизвикват раздразнение или не сме сигурни каква е причината за него. Спри употребата им и започни да ги слагаш на лицето си един по един. През това време е важно да миеш лицето си и сутрин, и вечер.

За хората с тежко акне спирането на тези продукти не е желателна, защото порите могат да се запушат. Тези с екзема и лющеща се кожа, както и с други кожни проблеми, също трябва да избягват пречистването.

За останалите е важно да запомним, че то може да продължи 1 или 2 дни, защото кожата е свикнала с третирането с различни продукти и може да реагира негативно. 

  • Има още един позитивен аспект на пречистването

Друг плюс е устойчивостта. Когато пропуснеш рутината си няколко пъти или намалиш продуктите, ще спестиш пари и кожата ти ще се заздрави. А може би и ще осъзнаеш, че не е нужно да използваш всички продукти или поне не толкова често.