Въпреки че не можем да спрем телата си да остаряват, със сигурност можем да направим нещо, за да забавим процеса на стареене. Решението за борба с досадните бръчки и провисналите ръце не трябва да са козметични операции. Майката природа е пълна с вълшебни дарове, които можем да заемем, за да подмладим кожата си.

Открихме 8 лесни житейски трика, които можете да използвате, за да се борите с процеса на стареене на тялото си и с видимите признаци на стареене по естествен път.

1. Включете боровинки в ежедневното си хранене

Остаряваме и кожата ни провисва поради процес, наречен увреждане на окислителната ДНК, който е непобедим, но може да бъде забавен от редовната консумация на боровинки. Този мъничък плод е богат на антиоксиданти и помага да се борите с признаците на стареене по най-вкусния начин. Включете го в ежедневното си хранене и наблюдавайте промяната.

2. Ограничете приема на захар

Скорошно проучване установява, че консумацията на захар ускорява процеса на стареене в човешките тела и води до тъмни кръгове, дехидратация и бръчки. За да се борят със стареенето, експертите съветват хората да ограничат приема на захар и да избягват сладките храни и напитки, доколкото могат. Придържайте се към пиене на вода.

3. Избягвайте да спите с лице срещу възглавницата

Ако предпочитате да спите по корем с лице на възглавницата, предлагаме ви да опитате да промените навика си веднага. Според различни проучвания и експерти, този начин на спане причинява бръчки, които може просто да останат с вас завинаги. Най-добрият лек е профилактиката. Тренирайте се да спите по гръб, за да избегнете ранните признаци на стареене.

4. Поддържайте нивата на калций под контрол

Всички знаят, че калцият е полезен за костите, но не много хора са наясно, че той играе жизненоважна роля за предпазването ни от ранно стареене. Освен всичко добро, което хранителните вещества оказват на тялото ни, подходящото ниво на калций може да намали признаците на стареене и да ни помогне да стареем по-грациозно със силна костна структура.

5. Направете зеления чай най-добрия си приятел

Зеленият чай е подарък, който помага на тялото отвътре и отвън. Богата на антиоксиданти, тази напитка поправя кожните клетки и ви кара да изглеждате по-млади. Освен това успокоява зачервяването и дразненето върху кожата, защото има противовъзпалителни свойства. Консумирането на зелен чай редовно ще поддържа кожата ви стегната и здрава. Можете също така да поставите употребявани торбички със зелен чай върху очите си за няколко минути, за да избегнете тъмни кръгове и подпухналост.

6. Взимайте къси душове

За да контролирате стареенето, трябва да се сбогувате с дългите горещи душове, които взимате. Установено е, че къпането дълго време уврежда кожата и я прави суха. Не само това, но и води до видими признаци на стареене като бръчки и отпусната кожа. Поддържайте кратки душовете си и дълга рутинната грижа за кожата.

7. Защитете се от слънцето

Слънцето играе основна роля за ускоряване на стареенето и колкото повече се излагате на него, толкова повече излагате себе си на риск от ранно стареене. Добиването тен на слънце по естествен начин е толкова лошо, колкото и солариумите – тенът не е нищо друго, освен че несъзнателно карате тялото си да остарее преждевременно. Носете слънцезащитен крем всеки ден. Защитете се от вредните UV лъчи на слънцето, като покривате правилно тялото си.

8. Медитирайте и избягвайте стреса

Стресът твърде много засилва процеса на стареене в тялото. Не само това, прекаленото мислене и тревожността също водят до преждевременно стареене. Опитайте се да не оставяте нещата да ви притесняват твърде много. По-лесно е да се каже отколкото да се направи, но тук на помощ идва медитацията. Тя помага за отпускане на нервите и освобождаване на хормони на щастието в тялото, които ви карат да се чувствате по-добре. Това е най-евтиният начин за предотвратяване на стареенето.

Кой трик ще изпробвате? Каква е вашата ежедневна рутина за грижа за кожата?