Модните грешки и недоразумения не просто ни карат да се чувстваме неудобно, но могат да бъдат и опасни за здравето ни. Например неправилно избраният сутиен може да доведе до болки във врата, гърба и раменете, както и до неприятни кожни проблеми.

За щастие, такива грешки лесно могат да бъдат поправени, ако знаете какво да не правите.

Днес ви представяме някои от най-често срещаните грешки, които допускаме в облеклото ни, както и няколко съвета за това как да ги поправим.

1. Носенето на сутиен по неправилен начин

Каква е грешката: Задната част на сутиена ви се качва много нагоре към врата.

Защо е грешка: Може би чашката ви е голяма или не е подходяща за вас и се стегнали презрамките твърде много, което повдига задната част на сутиена. Това може да доведе до болка в раменете.

Как да я поправите: Пробвайте други размери и видове сутиени, докато намерите такъв, който ви пасва идеално, и задната част остава хоризонтална.

2. Носите грешния тип сутиен

Каква е грешката: Купувате си вид чашка, която не е подходяща за гърдите ви.

Защо е грешка: По този начин гърдите ви няма да получат правилната опора.

Как да я поправите: Има различни видове чашки – затворен сутиен с пълна чашка, получашка, изрязана чашка, балконет и т.н. Не всяка чашка е подходяща за всеки тип бюст. Ако имате големи или кръгли гърди, най-добре е да заложите на сутиен с пълна чашка, която обхваща гърдите и им осигурява добра опора. Балконетът пък е предвиден за малки до средно големи гърди, но не и за големи бюстове.

3. Носите грешния тип бельо за формата на дупето ви

Каква е грешката: Избирате бельо, което не е подходящо за вашите форми.

Защо е грешка: Може да ви причини дискомфорт.

Как да я поправите: Жените с квадратни дупета е най-добре да носят боксерки, бикини и прашки. Онези с V-образно дупе трябва да заложат на боксерки, дамски слипове, хипстър бикини или обикновени бикини, които не са много изрязани. Жените с крушовидна форма на таза ще се чувстват най-добре с бикини, разтегливи боксерки и бикини тип бразилиана. Дамите с кръгли дупета могат да пробват бразилиани, прашки, и дамски слипове/боксерки.

4. Твърде често носите дрехи, които се завързват на врата.

Каква е грешката: Много често носите дрехи, които се завързват на врата, особено такива, които трябва да поддържат и бюста ви.

Защо е грешка: Оказвате огромно напрежение върху врата.

Как да я поправите: Завържете блузата/роклята достатъчно стегнато, за да не виси по странен начин, но не и толкова, че платът да се впива във врата ви. Не носете такива дрехи всеки ден.

5. Носите риза, която е твърде тясна.

Каква е грешката: Тесните ризи може да изглеждат добре, но нерядко са съчетани с неприятно отваряне на копчетата при бюста или с образуването на пролука точно на това място.

Защо е грешка: Може да доведе до дискомфорт и до неприятни ситуации, ако копчето се скъса.

Как да я поправите: Внимавайте, когато си купувате риза. Между копчетата не трябва да има пролука. Ако има – пробвайте по-голям размер или друг тип кройка.

6. Носите остри аксесоари с пуловери

Каква е грешката: Носите остри и ръбати аксесоари със съчетание с пуловер или други плетени дрехи.

Защо е грешка: Плетените дрехи лесно се закачат на такива аксесоари, което може да доведе до дупки и бримки.

Как да я поправите: Носете само гладки аксесоари – без остри ръбове или куки.

7. Опитвате се да се напъхате в тесни панталони.

Каква е грешката: Носите прекалено тесни панталони, които можете да закопчаете, но влизате в тях с подскачане и много дърпане.

Защо е грешка: Такива тесни панталони могат да предизвикат проблеми с кръвообращението, разширени вени и стомашни проблеми. Водят до протриване на кожата и болки в краката. Дори благоприятстват за развитието на гъбички и лоши бактерии в интимната област.

Как да я поправите: Комфортът е на първо място. Отговорете честно – удобни ли са ви тези панталони, или ви стягат?

Ето още няколко начина, по който да проверите дали панталоните ви са твърде тесни:

  • Закопчавате ли ги с лекота? Когато сте седнали, изпитвате ли желание да разкопчаете горното копче? Ако искате да ги разкопчаете – твърде тесни са.
  • Ако скачате няколко пъти, за да ги обуете, значи са ви твърде тесни на бедрата.
  • Ако сплескват дупето ви, значи са твърде тесни в тази област.
  • Ако панталоните са много опънати по бедрата и се набръчкват в областта на слабините, значи са ви малки на бедрата.

8. Носите къси панталони, които постоянно се набират

Каква е грешката: Новите ви шорти се набират нагоре и постоянно трябва да ги дърпате надолу.

Защо е грешка: Това може да създаде дискомфорт и да ви смущава постоянно.

Как да я поправите: Пробвайте късите панталони, преди да ги купите, и в пробната клекнете няколко пъти, за да видите дали ще се набират твърде нагоре.

9. Носите гащеризони и други дрехи, с които трудно се ходи до тоалетна

Каква е грешката: Често носите гащеризони или друг тип костюми, които се свалят много трудно и максимално затрудняват ходенето до тоалетна.

Защо е грешка: Някои гащеризони са много сладки, но отнемат цяла вечност, докато се свалят и облекат отново.

Как да я поправите: Не ходете на пазар или на дълги излизания с гащеризон. Ако знаете, че ще трябва да го свалите, за да пробвате други дрехи или ще ходите до тоалетна, по-добре заложете на други дрехи, за да не си вгорчавате живота излишно.

10. Носите твърде дълги дрехи

Каква е грешката: Дългите рокли и панталони са очарователни, но се влачат по пода.

Защо е грешка: Можете да се спънете или да си изцапате дрехите.

Как да я поправите: Важно е да мислите и практично – не бива ежедневната рокля да се влачи по пода или крачолите на панталоните да метат пода. Скъсете ги, за да ви пасват идеално.

11. Носите грешния тип чорапи

Каква е грешката: Не обръщате внимание на дължината на чорапите или на материята, от която са направени.

Защо е грешка: Това може да предизвика дискомфорт и да съсипе цялостната ви визия.

Как да я поправите: Заредете се с няколко чифта удобни изрязани чорапи, които да съчетаете с изрязаните обувки, които не покриват глезените. Чорапите, които стигат малко под глезена, са подходящи за повечето видове обувки, като маратонки например. Ако чорапите са над глезена и се виждат, най-добре е да заложите на интересен принт, който да се връзва с цялостния в тоалет.

12. Носите токчета през повечето време

Каква е грешката: Твърде често носите токчета или тесни обувки.

Защо е грешка: Тесните обувки водят до деформация в ходилата. Всекидневното носене на токчета води до болки в краката, коленете и кръста.

Как да я поправите: По-често носете ниски обувки с леко повдигната подметка. Между палеца и върха на обувката трябва да има около 1 см разстояние. Забравете за токчетата, ако ще ходите много.

Най-подходящото време за избиране на нови обувки е вечерта. През деня краката ви могат да се подуят и затова вечер можете по-добре да прецените дали обувките ще ви стягат. Ако ги избере сутринта, когато краката са отпочинали и не са се подули, можете да изберете твърде тесни обувки.

13. Носите джапанки и ниски сандали цяло лято

Каква е грешката: През цялото лято носите само джапанки и ниски сандали почти без подметка.

Защо е грешка: Такива обувки не осигуряват опора на крака, защото подметката е твърде тънка. Това увеличава напрежението, което оказвате върху краката.

Как да я поправите: Джапанки носете само на плажа. Ниските сандали редувайте с обувки с по-устойчива подметка.

14. Носите грешните обувки за тичане

Каква е грешката: Избирате спортни обувки, без да се съобразите с индивидуалните ви особености.

Защо е грешка: Неправилните спортни обувки водят до повече напрежение в ходилата.

Как да я поправите: Първо трябва да проверите какъв тип ходило имате – с нормални, ниски или високи сводове.

Вземете един леген и един-два листа кухненска хартия. Сипете достатъчно вода в легена, че да покриете дъното му, но без да прекалявате. Стъпете с крак в легена е намокрете добре стъпалото. Стъпете върху кухненската хартия с цял крак, за да се получи отпечатък.

Обърнете внимание на вътрешната страна на стъпалото ви. Ако виждате половината свод, имате най-често срещания вид стъпало и можете да носите всякакви обувки.

Ако сводът е почти запълнен, значи имате плоско (ниско) стъпало. Това означава, че докато тичате, кракът ви се извърта навътре, което има противошоково действие – стъпалото ви омекотява удара, но това се отразява негативно на коленете и глезените ви, които изпитват повече напрежение. Експертите препоръчват обувки с допълнителна стабилност, които да намалят риска от травми – широка основа със здрава задна част, която да стабилизира глезена.

Ако образувалата се арка е много голяма или виждате само петата и възглавничките на пръстите ви, значи имате висок свод. Това означава, че стъпалото ви не е особено гъвкаво и напрежението е неравномерно разпределено само върху петата и възглавничките. При ходене и тичане тези стъпала поемат най-много напрежение от ударите от земята, защото по-малката повърхност води до по-малко омекотяване на ударите. Трябват ви обувки с омекотяваща подметка и шокоабсорбиращи свойства.