Джордж Бърнард Шоу определя модата като епидемия и може би има нещо вярно в сравнението на модата със заболяване... Стегнатите корсети са част от миналото, но се оказва, че някои от най-популярните дрехи и аксесоари днес могат да са опасни за здравето ни, ако се носят често.

Ето кои са някои от тях:

1. Тесните дънки

Тесните дънки са най-масовият модел дънки в момента, защото те подчертават краката и стоят много добре. Но, за съжаление, тези дънки нарушават циркулацията на кръвта и могат да доведат до разширени вени и целулит.

2. Високите токчета

Високите токчета мигновено ни преобразяват – заради тях стоим някак по-изправени, походката става по-грациозна, краката се издължават, а дупето се повдига. Но всекидневното носене на високи токчета води до болки в гърба, болки и подуване в краката, изкривяване на гръбнака и проблеми с коленете.

3. Обувки с ниски подметки

Логично е да си помислим, че щом токчетата са опасни, значи трябва да носим обувки с ниски подметки, но това не е точно така. Обувките, които почти нямат подметка, като модерните балеринки, също са опасни за краката ни, защото ходилата се удрят в земята отново и отново, без да има подметка, която да обере напрежението от ударите. С течение на времето това се отразява на костите на ходилата.

4. Повдигащите сутиени

Тези сутиени са изключително популярни, защото правят гърдите ни много секси, но в същото време те деформират гърдите, защото мускулите около гърдите свикват с изкуствената опора и общо взето забравят да си върша работата. Освен това повдигащите сутиени притискат кръвоносните съдове и оказват постоянно напрежение върху гърдите, което може да доведе до образуването на кисти и бучки.

5. Некачествени слънчеви очила

Слънчевите очила не са само модерен аксесоар, но и са абсолютно задължителни, когато слънцето е много силно. Но не бива да носите слънчеви очила вечер или в затворени помещения, където няма достатъчно светлина. Колкото и да са красиви очилата ви, това оказва допълнително напрежение върху очите и увеличава риска от катаракт. Не бива да носите и евтини слънчеви очила без UV защита, защото те могат да увредят очите ви и са по-опасни от това да не носите никакви очила.

6. Чорапогащници

Всяка жена има чорапогащници в гардероба си, защото те правят краката ни по-красиви и стегнати, освен това някои видове облекло и някои ситуации изискват носенето на чорапогащник. Но, за съжаление, честото носене на чорапогащници може да е опасно. Синтетичната материя задържа влага и се превръща в чудесна среда за развитието на бактерии. Вследствие на което може да си докарате някоя вагинална или уринарна инфекция. Освен това някои чорапогащници могат да окажат негативен ефект върху кръвообращението в краката и да увеличат риска от разширени вени.

7.Големите чанти, носени на едно рамо

Почти никоя жена не излиза навън без чанта, защото в този аксесоар държим какво ли не – от портмонето през гримовете, та чак до лаптопа ни, ако чантата е достатъчно голяма. Но големите чанти, които носим на едно рамо, оказват силно напрежение върху раменете и гръбнака, което може да доведе до сколиоза (изкривяване на гръбнака). Заради дисбаланса, който се получава, чантата ви може да предизвика мускулни спазми, блокиране на кръвоносни съдове и прещипани нерви. Решението е да не носите много неща в чантата си, често да сменяте раменете, на която я носите, от време на време да излизате без чанта и понякога да я заменяте с раница.

8. Тесните пижами

През зимата не можем да си представим как бихме могли да заспим без мекичките ни и удобни пижами, но ако пижамата е твърде тясна или от изкуствена материя, това може да е предпоставка за развитието на различни бактерии, които да доведот до кожни раздразнения и бактериални инфекции. Ако често се потите през нощта, определено намалете одеялата, с които спите, или сменете пижамата.