Много дами се притесняват да обсъждат въпроси, свързани с бельото, дори с най-близките си приятелки. Затова днес решихме да отговорим на някои от най-популярните, но „срамни“ въпроси за бельото:

1. Можеш ли да носиш един чифт бельо няколко дни?

Ако си забравила да изпереш и си се оказала без чист чифт бикини, можеш да носиш бельото и 2 дни, ако то изглежда чисто. Разбира се, това е само в крайни случаи.

Долното бельо трябва да се сменя поне веднъж на ден, за да намалиш риска от инфекции. Ако си тренирала и си се изпотила, също трябва да смениш бикините възможно най-скоро, защото влажното бельо е идеалната среда за развитието на бактерии и гъбички.

2. Може ли да не нося бельо изобщо?

Не е препоръчително. Най-добре е да носиш памучни, свободни бикини/боксерки, които няма да предизвикват изпотяване или раздразнение. Ако все пак искаш да излезеш без бельо, трябва да облечеш чисти прани дрехи (които след това трябва да изпереш задължително), които да не са стегнати.

Има и момичета, които обичат да тренират без бельо, и някои клинове наистина го позволяват, защото са от попиваща, но дишаща и нежна материя. Разбира се, трябва да изпереш клина задължително след това и да го смениш веднага след тренировката.

3. Колко чифта бельо трябва да имам?

Няма точен отговор на този въпрос. Зависи какъв е начинът ти на живот и колко често переш. Едно проучване показва, че средностатистическата жена има около 34 чифта гащи, като 14 от тях могат да бъдат носени на специални поводи. Колкото до сутиените – хубаво е да имаш различни видове – за рокли, за прозрачни блузи, за тренировка и т.н.

4. Кога трябва да нося сутиен и кога мога да изляза без такъв?

Със сигурност в работна обстановка е по-добре да носиш сутиен или да носиш дрехи от дебела материя, които прикриват зърната ти.

В останалите случаи няма ясни правила – ако се чувстваш комфортно без сутиен, можеш да излезеш и без такъв.

5. Имам сутиени с различни размери. Това нормално ли е?

За съжаление, размерите на сутиените не са точна наука. От някои типове сутиен може да ти става 75B, от други – 75C. Зависи от модела и от марката. Освен това в различни периоди от живота си може да носиш различен размер сутиен. Понякога дори 5 кг нагоре или надолу оказват влияние върху размера на гърдите ни.

6. Каква е най-голямата грешка при избирането на сутиен?

Най-голямата грешка, разбира се, е избирането на неправилен размер. Например ако 75А е с малка чашка за нас, често пробваме 80А, когато всъщност ни трябва 75B.

Тъй като избирането на точния размер не е толкова лесна задача, тук можеш да прочетеш подробен наръчник как да избереш правилния сутиен за теб.

7. Защо задната част на сутиена постоянно се набира нагоре?

Заради предната грешка – не си избрала правилния размер сутиен – или сутиенът ти е малък, или не ти е удобен и си стегнала презрамките прекалено, за да повдигнеш чашките. Важно е да запомниш, че чашките трябва да поддържат гърдите, а не презрамките – те са от второстепенно значение. Затова трябва да избереш модел и чашки, с които гърдите ти да изглеждат добре, без да стягаш презрамките дотолкова, че да си причиняваш болка.

И когато мериш сутиена, винаги го закопчавай на най-външната кукичка.

8. Мога ли да спя със сутиен?

Някои хора твърдят, че сутиенът поддържа гърдите и ги предпазва от увисване, но всъщност това е само един остарял мит. Не е препоръчително да спиш със сутиен, защото той дразни кожата, намалява кръвообращението в гърдите и като цяло намалява комфорта ти, докато спиш.

Инцидентно може да спиш със сутиен, но по принцип заложи на пижами от естествени материи, като коприна и памук.

9. Как да избера сутиен, ако имам асиметрични гърди?

При почти всички жени едната гърда е по-голяма от другата. Има няколко решения на този „проблем“:

Избери сутиен с мека чашка от разтеглива материя. Например коприна, памук с еластан и подобни. Те могат да се нагодят към малките разлики.

Ако искаш сутиенът да е с твърда чашка, избери сутиен, който е подходящ за по-голямата гърда. Под дрехите малкото свободно пространство в другата чашка няма да си личи.

Купи си сутиен с вадещи се подплънки и просто извади подплънката на по-голямата гърда.

10. От каква материя трябва да е бельото? И има ли значение въобще?

Материята определено има значение. Изкуствените материи запаряват, а по-голямата влага води до по-благоприятна среда за развитието на инфекции.

Естествените материи, като памукът например, позволяват на кожата да диша, абсорбират влагата и ѝ позволяват по-лесно да се изпари.

Има и синтетично бельо от добро качество, което е подходящо за тренировки – то също абсорбира влагата, изсъхва по-бързо, спомага за терморегулацията на интимните части и създава по-голям комфорт при тренировка. Но в общия случай бельото от синтетични материи е най-добре да се избягва.

11. Мога ли да използвам сушилня, за да изсуша сутиените?

Най-финото бельо трябва да се пере на ръка, но по-голямата част от бельото ни спокойно може да се пере в пералнята (и слава богу!), но използването на сушилнята за сутиените не е никак препоръчително. Високата температура съсипва презрамките, затова просто окачи сутиена на простора.