Студеното и влажно време през зимата обикновено свързваме с по-голямата предразположеност на организма ни към различни вирусни и бактериални инфекции. Опитвайки се да избягаме от приема на “вълшебните” антибиотици, понякога се оказваме с вързани ръце и не ни остава нищо друго, освен да започнем лечение с тях.

Изобретяването на антибиотиците съвсем справедливо се нарича революция в медицината. Те ни спасяват от много заболявания, които протичат изключително тежко и могат да имат фатален край. За съжаление, в последните години се сблъскваме с проблема антибиотична резистентност и ако не се вземат спешни мерки, човечеството рискува да навлезе в след-антибиотичната ера, когато ще ни бъде трудно да се справяме дори с по-банални проблеми като често срещани инфекции.

Лекарите предупреждават, че честият или неправилен прием на антибиотици далеч не е безобиден. Застрашава ни с дисбаланс в чревната микрофлора – свръхрастеж на потенциално вредни бактерии, паразити, гъбички. Антибиотиците имат също и сериозни странични ефекти като алергични реакции, стомашно-чревни оплаквания, метеоризъм, диария, запек. Могат да окажат разрушителен ефект върху организацията на микроорганизмите в човешкото тяло, а това да доведе до затлъстяване, диабет, автоимунни заболявания, рак и др.

Възможно е и след лечението с антибиотик в междуклетъчното пространство да останат единични патогенни микроорганизми, които не са били унищожени. Така се стига до порочния кръг: заболяване – честа употреба на антибиотици – антибиотична резистентност.

Затова е изключително важно да изчистим организма след антибиотична терапия, да укрепим имунитета си и да възстановим баланса на чревната микрофлора. Ето как можем да го постигнем.

Как да бъдем здрави отново

В случай, че приемът на антибиотик е бил неизбежен, то е задължително да помогнем на организма си с природни средства окончателно да се изчисти от инфекцията. 

  • Режим на хранене

По време на лечението с антибиотици е нормално отслабването на имунната система и затова от огромно значение е как човек ще продължи да се храни, ако иска да балансира организма си и той отново да бъде здрав. Съветваме ви да увеличите приема на храни, богати на антиоксиданти като плодове, зеленчуци и зелен чай. Запасете се и с достатъчно количество Витамин С. Консумирайте кисело-млечни продукти като кисело мляко, различни туршии и кисело зеле, чиито естествен процес на лактоферментация осигурява така необходимите полезни чревни бактерии, отговорни за подобряване на състоянието на организма. Опитайте се да избягвате тестените и захарни изделия, съдържащите мая и дрожди, както и газираните напитки и изкуствено оцветени храни, които имат свойството да предизвикват възпаления.

  • Вода, вода и пак вода

Задължително е пиенето на поне 2 литра от нея, за да се ускори изчистващото действие на организма.

  • Пробиотици

Всички сме чували за тях, но нека си признаем - колко от нас са ги използвали? Тяхното благотворно действие върху храносмилателния тракт е доказано, но добре е да знаете също така, че те са и прекрасни имуностимулатори, заради съдържащите се в тях множество млечно-кисели бактерии като Lactobacilli, Bifidobacteria, E.coli и др. Те могат да бъдат открити както във ферментирали хранителни продукти каквито са кефирът и киселото мляко, така и под формата на хранителни добавки. 

Задължителните минерали

Само спазването на всички тези съвети обаче, не е достатъчно. Затова прекрасно решение са Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които можем да започнем да приемаме още от самото начало на антибиотично лечение. Сол №6 подхранва клетките на черния дроб, за да може да се справи с въздействието на тежки медикаменти като антибиотиците и с изчистването на токсините от организма. Вземайте два 2 пъти дневно по 3 табл. в периода на приема на антибиотик.

- За да се справите със стомашно-чревните нарушения, се препоръчва приемът на хомеопатичния препарат Окубака D6 - от 3 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули). В хомеопатията Окубака се препоръчва винаги при употреба на силни медикаменти, каквито са антибиотиците, за да се преодолеят нежеланите им странични ефекти. Помага и при диария или стомашно-чревни проблеми, каквито често се проявяват при антибиотично лечение. Приемът на Окубака D6 трябва да продължи през целия антибиотичен курс и 10 дни след това.

- След приключване на лечението с антибиотик – време е да се заемем с възстановяването на чревната микрофлора. Всяко завършване на антибиотичен курс на лечение трябва да бъде последвано от т.нар. „опашка” – подкрепа от хомеопатични препарати и отново – пробиотици. За пълно възстановяване и изчистване на организма и за да няма рецидив на инфекцията ще ви помогне Шуслерова сол №12 калциев сулфат - по 5 табл. дневно за 10 дни.

- Aко пък сте провели лечение с няколко антибиотика, е добре да помислите за възстановяването на чревната лигавица, като след преустановяване на приема бихте могли да използвате утвърдената програма за възстановяване на лигавицата на стомашно-чревния тракт с Шуслерови соли №2, №4, №9 и №10 - по 5 табл. дневно от всяка сол, за 1 седмица.