В лекцията си за TED на тема „Силата на уязвимостта”, професор Брене Браун от Университета в Хюстън, заявява, че опитвайки се да избягаме от лоши чувства, ние всъщност потискаме способността си да изпитаме истинско блаженство. Когато избягваме трудните емоции, според Браун, "Ние изпитваме вцепенена радост, вцепенена благодарност и вцепенено щастие." С други думи, нашата естествена склонност да избегнем болката, може да е причината, поради която не сме истински щастливи.

Гледната точка на Браун поставя значителен въпрос: Дали някои от механизмите ни за справяне с проблемите, дори и най-малките ежедневни навици, които формираме по невнимание, стоят на пътя към собственото ни щастие?

Същевременно въвеждането на навици за „щастие”, с които се опитваме изкуствено да създадем радости в живота си всеки ден, биха могли да ни навредят повече, отколкото да ни бъдат от полза в дългосрочен план. Лошото е, че ние дори не го осъзнаваме. Екипът на Dama.bg ще ви разкрие кои са деветте грешки, които и вие вероятно правите и които са пагубни за цялостното ви щастие.

9. Прекалявате в опитите си да нарисувате усмихнатото човече” върху лицето си

Фикс идеята да бъдете и да изглеждате щастливи по всяко време може да е едно от нещата, което ви прави нещастни. Според изследване, проведено в университета в Денвър, преследването на щастие всъщност може да ви накара да се чувствате по-разочаровани и тъжни. Проучването установява, че тези, които поставят себе си под напрежение, опитвайки се да бъдат щастливи на всяка цена, се чувстват по-самотни, отколкото тези, които не са така вманиачени. Личното напрягане по някаква причина е достатъчно, за да предизвика стрес и в крайна сметка това засяга цялостното щастие и здраве.

8. Задържате в себе си неприятните емоции

Докато се съсредоточавате върху бляскавата страна на нещата, от решаващо значение за вашето благополучие всъщност са капаните на живота, които са неизбежни. Въпреки че трябва да продължите да поддържате оптимистично си настроение, да маскирате негативните емоции с него ще ви навреди. Плачът е емоционална реакция на организма към външните въздействия, добри или лоши. Когато го потискате, може да застрашите психическото и физическото си здраве, а и двете са от решаващо значение за щастието.

7. Споделяте прекалено много

Кристофър МакКендълс веднъж е казал, че "щастието е реално единствено и само, когато е споделено". Но в новата дигитална ера, това не винаги може да се случи. Прекомерното споделяне – дори, ако това е едно щастливо обновяване на статуса във Facebook, може да предизвика конфликти в романтичните ви отношения. Според изследване, публикувано от университета в Канзас, линията между споделяне с партньора и това, което споделяте с останалата част от света, става все по-неясна и мътна, така че внимавайте. Не всичко свързано с личния ви живот заслужава да стане достояние на приятелите ви в социалната мрежа.

6. През цялото време сте във Facebook и със смартфон в ръка

Свързването с други хора може да е ключът към щастието, но ако не е във Facebook. Всъщност това ви ​​наранява. Едно скорошно проучване на Мичиганския университет прогнозира, че високата ангажираност в социалната мрежа ще доведе до спадане на общото благосъстояние и положително състояние на ума на хората. Проучването установява, че колкото повече време участниците в него прекарвали в социалната мрежа, толкова по-зле се чувствали. Потребителите, които прекарват най-много време в ровене из News Feed-a са имали по-ниски нива на удовлетвореност от живота в хода на проучването.

Това, че нито за миг не оставяте телефона си също може да съсипе възможността да изпитате истинско щастие. Изпускате всички важни моменти, защото в същото време се опитвате да измислите заглавие за току-що направената снимка, която току-що обработихте с Instagram и вече качвате във Facebook. Ако не изключите смартфона си, може да създадете опасен цикъл, който ще убива удовлетворението и производителността ви.

5. Опитвате се да "имате всичко”

Може да си мислите, че това, че се опитвате да получите всичко - работа, социални контакти, да сте перфектните съпруги и домакини и да не изпускате нито една от училищните пиеси, ще ви донесе спокойствие и удовлетвореност, но всъщност се случва точно обратното. В действителност, хората, които се опитват да "имат всичко", бързо намаляват шанса си да бъдат щастливи - особено жените. Изследвания, публикувани през 2011 г. показват, че работещите жени, които се опитват да бъдат "супер майки", са с по-висок риск от депресия и това се дължи на нарастващия натиск, под който сами се поставят. Тези, които са имали по-реалистична визия за работа и баланса с дома, са били значително по-щастливи. Президентът на Колежа Barnard, Дебора Спар, която е защитничка на тезата „НЕ на това да имаш всичко, но ДА на това, което има значение”, обобщава накратко пред група студенти в Колумбийския университет: "Не може да имате всичко в живота, но може да има нещата, които са важни за вас."

4. Бъдете отражение на миналото си

Това да живеете в миналото, не е ключът към оптималното щастие, но ако се отдадете на чувството на носталгия може да би сте се насочили в правилната посока. Според проучване от 2012 г., предизвиканата носталгия у участниците в него, е довела до по-висок физиологичен комфорт, когато те с тъга са погледнали назад към миналото. Тази привързаност към затрогващи спомени помага на хората да свържат своите минали преживявания с настоящето, да създадат по-голямо чувство за смисъл на живота. Носталгията също създава физическо усещане за топлина, което прави хората по-щастливи.

3. Не се движите достатъчно

Не е тайна, че здравословният начин на живот - физически и психически - е основен елемент на щастието. Въпреки това, много от нас не го практикуват. Нещо толкова просто като една разходка, може да бъде чудесно решение, а и е полезно по много начини. Ходенето може да ви помогне да станете по-съпричастни, да увеличите вашата креативност и да съберете една солидна доза от някои важни витамини. Просто, като движите краката си, ще освободите ендорфин (хормона на щастието) и ето ви една приятна емоция в повече.

2. Избягвате промените

Да речем, че както в кариерата, така и в личен план всичко е точно както искате да бъде. Харесвате живота си и искате той да остане такъв - но това да се опитвате да задържите всичко както е, може да ви направи нещастни. Според проучване на тема „Психологията на избора”, човешкият мозък естествено се опитва да избегне загуби - но това съпротивление може да причини много стрес. Само защото сте доволни от това какъв е животът ви точно сега, не значи, че трябва да избягвате промените. Дали това е страх от неизвестното или страх да не загубите това, което имате в момента, опитите да държите настоящото в крайна сметка могат да навредят на бъдещата ви удовлетвореност от живота.

1. Не сте загрижени за духа си

Наблюдава се значителен брой изследвания, които свързват медитацията и щастието. Отделянето на време, в което да извисим духа си над ежедневието и себе си може да увеличи позитивизма ви и да ви направи по-находчиви, твърдят изследователи от UCLA. Практикуването на медитацията може физически да прочисти мозъка ви, което води до по-висока емоционална интелигентност и създаване на предпоставка за по-лесно възприемане на новата информация. Практикуването на медитация позволява на тялото ви да се отпуснете, да изгради у вас отношение на благодарност и да понижи нивото на стрес – все неща от жизненоважно значение за поддържане на цялостното щастие.