Днес се навършват две години, откакто ни напусна Димитър Коклин - художникът-гримьор, който правеше чудеса за превъплъщенията на актьорите на сцената и пред камерата. Четката му е превръщала актьорите в герои в над 40 филми и сериали – „А бяхме млади“, „Петимата от Моби Дик“, „Боянският майстор“, „Адаптация“, „Денят не си личи по заранта“, „Маргарит и Маргарита“.

"Природата като че ли така създава нещата, че да прикрива лошото. Например, черният цвят подчертава бръчките по лицето. И обърнете внимание - докато човек е млад, той е с тъмна коса, но когато започне да остарява, косата му постепенно посивява, докато напълно побелее. Т.е. природата омекотява появяващите се бръчки по лицето. Това си е моя теория."

"Като че ли някои смятат гримьорите за слуги. Общо взето, тази професия не се възприема като творческа. А тя е изключителна. За да стане човек добър гримьор, той трябва да овладее до съвършенство доста професии."

"Далеч по-просто е да състариш някого, отколкото да го подмладиш."

„Много обичах киното. Страшно обичах киното. И реших това да работя – в киното. Нищо друго! Гримьор исках да бъда“

"Някак подсъзнателно долавям най-характерната черта... Достатъчно е да загатнеш един перчем или друг характерен за дадена личност детайл и нещата се получават."

"Работата на гримьора е като сплав от педантизъм и фантазия."

"Нашите жени са много по-красиви от всички останали, но за съжаление много от тях насила се правят грозни."

"Според мен българинът е много жилав народ и дълбоко в себе си, въпреки че през последните години малко се промени, той е добър народ. Българинът е добър човек."

"Според мен гримът много помага на актьорите. Като се погледнат и ако се харесат - много са щастливи. В "Каналето" предизвикателството е още по-голямо. От едни и същи пет лица аз трябва да правя всичко. В киното пък друго му е хубавото - там намират най-подходящото лице и върху него се работи желаният образ."

"При създаването на образ е много важна връзката между актьор и гримьор."

"Всеки гледа да оцелее по някакъв начин. А това, че едните го умеят по-добре, просто няма място за завист или обида, нека просто се постараят и те да станат по-добри."