X

Днес е денят на шоколада!

от в 06:45 на 07.07.2015 в Хороскоп | Празници


Днес е денят на шоколада!

Днес е денят на шоколада!

На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на
неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които
са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го „храна на
боговете".

Думата „какао" идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл. Зърната, получени от неговия плод били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много
подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II -последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа.

Продуктът, макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб „можела да достигне до 100 какаови зърна". Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви. Първото шоколадово блокче е
направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - (английски квакер) на когото
му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер
добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен
шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Според изследване всекидневната консумация на малки
количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това е доказани, че
едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането. 

Сигурни сме, че след тази обемна информация няма как да не ви се е дояло малко от сладкото изкушение, така че защо не опитате някоя от нашите вкусни рецепти с шоколад...



Теми   шоколад

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.