Ако днес се чувствате особено потиснати, тъжни и мрачни, не се тревожете – не сте само вие. Освен че днес е понеделник (най-мразеният ден от седмицата), учени твърдят, че днес е най-депресиращият ден в годината изобщо.

За целта д-р Клиф Арнал и неговият екип са използвали сложен алгоритъм, който взима предвид основни фактори за мрачното ни настроение – лошото време, финансовите дългове, провалените новогодишни обещания, ниската мотивация и други. Така се получава, че третият понеделник от годината е винаги най-потискащият ден.

Експертите казват, че празниците временно ни зареждат с добро настроение, защото са изпълнени с много приятни емоции, смях, музика и красота, но щом свалим коледната украса и празниците преминат, нашето настроение се скапва и трябва да приемем реалността и монотонността на живота.

На 21 януари, понеделник, не само осъзнаваме, че парите ни са се стопили, но и трябва да приемем, че отново сме се провалили в новогодишните ни обещания, като например да следваме диета, да ходим на фитнес, да спрем цигарите и други подобни неща, които си обещаваме всяка година. И като прибавим и това, че скоро не ни очакват дълги почивки, настроението ни още повече се влошава.

Експертите твърдят, че лошото настроение е станало нещо типично за месец януари, но има начини, чрез които да подобрим настроението си. Ето какво предлагат специалистите:

1. Разберете какво ви потиска чрез упражнението „Колелото на живота“. Нарисувайте едно колело с 8 спици. Всяка спица символизира област от живота – здраве, пари, социален живот, връзката с партньора ни, кариера, семейство/приятели, семейната обстановка в дома ви, личното и духовно израстване. Дайте си оценка от 1 до 10 в различните сфери в зависимост от това как се справяте и колко сте доволни от положението. Помислете как да подобрите онези, на които сте дали ниска оценка.

2. Поставете си реалистични очаквания. Ако трябва, скъсайте новогодишните си обещания.

3. Не отлагайте – колкото повече отлагате, толкова по-нещастни ще бъдете.

4. Някои дейности намаляват стреса, затова се опитайте да им отделяте повече време, такива са четенето, слушането на музика или активните занимания на открито.

5. Започнете да спортувате, защото физическата активност предизвиква отделянето на ендорфини, които намаляват стреса и подобряват настроението. Редовните разходки също вършат работа.

6. Ако преяждаме и се храним нездравословно седмици наред, това се отразява на физическото ни здраве и ни кара да се чувстваме по-уморени и без никаква енергия. Затова се опитайте да се храните по-здравословно. Ако имате енергия, ще се заредите и с мотивация.

7. Ако имате финансови дългове, внимавайте какви решения взимате, за да не влошите положението. Сега е времето да сте пестеливи.

8. Помислете за какво сте благодарни.

9. Съсредоточете се върху момента. Много хора си казват „Само да завърша този проект и ще имам повече свободно време“, „Само да се постопли и почвам да тренирам в парка“, „Като си взема отпуска, тогава ще имам време за всички тези неща“, „Ще бъда щастлив, когато имаме повече пари“... Но точният момент никога не настъпва, а само пилеем ценно време. Вместо да мечтаете за щастливото бъдеще, насладете се на днешния ден и се опитайте да го изпълните със смисъл. Така постепенно ще станете по-щастливи в дългосрочен план.

10. Планирайте приятни, но не много скъпи занимания през цялата година, а не само през лятото и коледните празници.

Вместо да позволите на януарската депресия да ви завладее, дайте един позитивен тон на цялата година.