Кой празнува имен ден на 14-и октомври? Какъв празник почита православната църква на днешния ден?

Ето кой празнува имен ден на 14-ти октомври.

На този ден православната църква чества паметта на Петка Българска или преподобна Параскева.

Петковден се смята за деня, в който се отбелязва краят на топлото време и настъпването на зимата.

Според традициите на Петковден се заплождат домашните животни. През това време жените не бива да подхващат никаква работа, за да бъде здрав добитъкът.

Света Петка се смята за закрилница на децата и дава началото на почитта към семейството и рода.

Преподобна Параскева е покровителка на плодовитостта и брака. На този ден се месят колаци и най-големият се нарича на Света Петка. Къщата и хлябът се поръсват със светена вода и всички в дома трябва да се поклонят трикратно на погачата.

Празникът на Света Петка се смята за повратен и смята, че какъвто човек първи влезе в къщата, такъв ще е късметът през цялата година.

Според поверието ако на този ден грее слънце, овцете се скупчват на едно място и листата на дърветата все още не са окапали, можем да очакваме, че зимата ще бъде тежка и с много сняг.

Дните между Петковден до Димитровден и се наричат Мръсните Погани дни, както и "вълче или вампирско погано". Тези 12 дни се смятат са сакрална граница между старата и новата година. През тези дни по човешките земи бродят отвъдни същества, а светът е опасен и хаотичен.

На този ден на трапезата се сервира курбан чорба, сарми, овче месо, яхния с праз.

Според традициите до 26-ти октомври (Димитровден) не се работи с вълна и не се шие. Вярва се, че ако човек облече дреха, която е шита между тези два големи празника, ще се разболее.

Днес имен ден празнуват Петка, Петко, Петкан, Петрана, Петрина, Петра, Петричка, Петрия, Петкана, Параскева, Параскев, Парашкева, Парашкев, Пенка и Пенко. Желаем ви здраве, успехи и щастие!