На 5 май честваме паметта на Св. мъченица Ирина.

Преди покръстването тя се е казвала Пенелопа и била дъщеря знатни езичници.
Баща ѝ искал тя да бъде далеч от светските изкушения и построил дворец извън града, в който тя да получи обучение и възпитание. Един от наетите учители бил християнина Апелиан, който залагал най-вече на християнските ценности.

При навършването на пълнолетие на Пенелопа, баща ѝ казал, че е избрал съпруг, който е подходящ за нея. Девойката имала нужда от малко време, за да помисли, при което се обърнала към Христос за съвет. Баща ѝ се ядосал и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Но силната християнска вяра на момичето я спасили и конете побегнали към него. Тогава той повярвал в силата на християнството и цялото семейство приели християнството.

Но това не било единственото изпитание на вярата на Ирина. След време градът имал нов управител, който научил за Ирина и за разпространението ѝ на християнската вяра. Тогава той я подложил на ужасни мъчения, но вярата ѝ я запазила още веднъж.

Всички видели страданията на Ирина и несломимата ѝ вяра, което довело до въстание и прогонва на управителя с камъни от града. Синът му поел управлението на града, но и той продължил мъченията върху момичето. В краката ѝ забили пирони и по този начин тя била развеждана из града.Тогава Ангел Божий се смилил, погубил мъчителите и освободил Ирина.
След това народът започнал да почита девойката още повече, а тя продължила да разпространява вярата.

Минало време и Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава тя отишла в пещера в гората с учителя си Апелиан и поискала да я затрупат вътре. Света Ирина починала в началото на II век.

Днес имен ден празнуват Ирина, Иринка, Ирена, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава, Мира. Желаем на всички празнуващи здраве, щастие и успехи!